TAJNE ŽIVOTA NA FILMU: Počeo 18. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja "7 veličanstvenih"

A. POPADIĆ

17. 09. 2022. u 06:50

ČUVENI poljski i evropski autor Pavel Lozinski i njegovo ostvarenje "Film sa balkona", otvorio je sinoć (MTS dvorana) "punoletni", 18. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih". Do 21. septembra pred publikom je sedam najboljih evropskih dokumentaraca, kao i specijalna projekcija filma "Zaborav" (2008) koja će biti održana u znak sećanja na nedavno preminulu holandsku umetnicu Hedi Honigman.

ТАЈНЕ ЖИВОТА НА ФИЛМУ: Почео 18. Фестивал европског дугометражног документарног остварења 7 величанствених

Foto Promo

Zoran Popović, koji je sa suprugom Svetlanom osnivač i direktor festivala "7 veličanstvenih", podsetio je da ova manifestacija zauzima važno i neophodno mesto u našoj kulturi kada je u pitanju savremeni film.

- Naš festival je doživeo da bude punoletan. Kada smo počinjali davne 2005, ne samo da smo bili mlađi u svetu punom nade i obećanja, nego nam se činilo da je i deseti festival mnogo daleko. Uprkos nebrojenim problemima i turbulencijama, dočekali smo 18. izdanje, i to nakon dve godine borbe da održimo kontinuitet festivala tokom pandemije koja je pogodila i promenila ceo svet. Ali, eto u tom svetu ponovo ima sjajnih dokumentarista koji su, po svojoj najdubljoj vokaciji, zaduženi za to da taj svet predstave i sebi i drugima. Tajne koje ti filmovi dodiruju, a sa kojima se svakodnevno srećemo, na velikom platnu, magijom filma postaju nam bliske, razumljivije, iako ne razrešene - rekao je Popović.

Beogradska publika imaće ekskluzivnu priliku da, pre američke, večeras u 20.00 vidi veliki dokumentaristički hit "Mladi Platon", koji potpisuje proslavljeni irski duo Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn. Holandska rediteljka Uke Hogendejk filmom "Blaga Krima" predstavlja dramatična dešavanja iza sjaja blistavih muzejskih eksponata. Na festival "Sedam veličanstvenih" vraća se mladi rumunsko-britanski autor Ilijan Metev sa dokumentarcem "Jedna provincijska bolnica", nedavno nagrađenim u Karlovim Varima.

Ove godine biće predstavljena i dva posebna filmska i vizuelna umetnika: mladi katalonski autor Pera Puđbert sa poetskom pričom "Vetar koji nas pokreće" (danas u 18.00) o lepoti i moći prirode i Austrijanac Andreas Horvat sa filmom bez reči Zoo Lockdown.

"7 veličanstvenih" će zatvoriti novi film jednog od najznačajnijih dokumentarista 21. veka, Austrijanca Nikolausa Gejrhaltera, Matter Out of Place. Posle ostvarenja "Homo sapijens" i "Zemlja" (predstavljena na ranijim izdanjima festivala) filmom Matter Out of Place Gejrhalter na poseban način zaokružuje trilogiju o ljudskoj civilizaciji, o njenim tragovima i zapanjujućim promenama širom sveta.

RAZGOVORI AUTORA SA PUBLIKOM

SASTAVNI deo festivalskog programa tradicionalno su razgovori autora s publikom, koji u Beograd ove godine dolaze u velikom broju.

- Posle perioda u kojem se pandemija shvatala ozbiljnije, opet imamo više gostiju - rekla je Svetlana Popović i najavila da u srpsku prestonicu dolaze Pavel Lozinski, Pera Puđbert, Ilijan Metev, Niasa Ni Kinon, Dejvid Rejn i Andreas Horvat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)