BEOGRAD JE NOSIO U SVOM SRCU: Cenili su njegovu umetnost više u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, nego u Sloveniji u kojoj je živeo

A. POPADIĆ

16. 09. 2022. u 12:00

SLOVENAČKI filmski, televizijski i pozorišni glumac Radko Polič Rac, koji se do kraja života izjašnjavao kao Jugosloven, preminuo je juče u 81. godini, a vest o njegovoj smrti odmah je obišla ceo region. Nije ni čudo, jer su i njegov život i karijera bili regionalni.

БЕОГРАД ЈЕ НОСИО У СВОМ СРЦУ: Ценили су његову уметност више у Србији, Хрватској, Босни, него у Словенији у којој је живео

Foto: N. Fifić

Rođen je 1942. godine u Črnomlju. Posle rata je do 15. godine, s manjim prekidima, živeo u Beogradu, na Dorćolu, gde je i planirao da upiše glumačku akademiju, ali se zbog oca vratio u Sloveniju i tamo započeo obrazovanje, a potom pozorišnu i filmsku karijeru.

Većinu pozorišne karijere, koja je brojala više od stotinu predstava, ostvario je u slovenačkim pozorištima. Iza njega je ostalo sedamdesetak uloga u igranim i TV filmovima, dramama i serijama. Snimao je filmove širom bivše Jugoslavije, glumio u ostvarenjima "Idealista", "Osvajanje slobode", "Partizanska eskadrila", "U raljama života", "Tajvanska kanasta", "Čaruga"... ali će zauvek ostati upamćen njegov kapetan Ditrih iz "Balkan ekspresa".

- Samo sam dva puta igrao nemačke oficire, u "Balkan ekspresu" i "Partizanskoj eskadrili", ali sam, izgleda, bio toliko dobar Nemac da se ljudima čini da sam samo to igrao - kazao je svojevremeno za "Novosti".

Uvek ću govoriti da sam Jugosloven, makar me i vređali zbog toga, govorio je Radko, a publika u regionu je to i te kako umela da ceni.

- Svuda sam dobro primljen. Prosto je neverovatno da me više cene u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, nego u Sloveniji, u kojoj živim - kazivao je Polič žaleći se da su ga poslednjih decenija, za razliku od regionalnih, slovenački autori izbegavali.

Tokom sedamdesetih godina javnost je brujala o Poličevom privatnom životu, odnosno, o raspadu njegovog braka sa koleginicom Milenom Zupančič zbog reditelja Dušana Jovanovića. Njih troje su pre nekoliko godina osmislili najpre pozorišnu predstavu, a potom je snimljen i dokumentarac o ovom neobičnom ljubavnom brodolomu.

- Priča o bračnom trouglu inspirisana je mojim i Mileninim brakom. Ona me je ostavila zbog Dušana. Ali, bilo je to davno, mi smo ostali veliki prijatelji, toliki da možemo od toga da pravimo i pozorišnu predstavu - govorio je Polič.

Neke od poslednjih uloga ostvario je 2013. u Srbiji - igrao je Tita u filmu "Falsifikator" Gorana Markovića, a glumio je i u seriji Radoša Bajića "Ravna gora".

- Danas sa žaljenjem kažem da mi je pola srca uvek u Beogradu, ako ne i celo srce. I u ovim godinama bih se preselio tamo, imam mentalitet koji nije slovenački - govorio nam je Polič.

Poslednjih godina borio se sa teškim zdrvstvenim problemima, a po sopstvenom priznanju, četiri puta doživeo je kliničku smrt.

ZUPANČIČEVA: DRŽALA SAM GA ZA RUKU

U podne je umro Raco... Jako je teško u ovim trenucima bilo šta reći. Bio je veoma bolestan, u komi više od mesec dana, na veštačkim plućima. Tako da čovek ne može biti toliko nepošten da ne kaže da je za njega to dobro, ali je za nas grozno... Na poseban način je tužno, pedeset godina radili smo zajedno. Bili veliki prijatelji Raco, Dušan, Boris Kavaca i ja. Zaista smo ceo jedan život zajedno proživeli... Sad je tako bolno, ostali smo samo Boris i ja. Dušan i on otišli su brzo, jedan za drugim, u godinu i po. Čak su se dogovarali da budu skupa u domu, jer Raco je već dugo bio bolestan i nije mogao o sebi da brine. Tužno - kaže, za "Novosti", velika slovenačka glumica Milena Zupančič.

Milena dodaje da će njegov odlazak ostaviti veliku prazninu. Iako je dve godine bolovao, želeo je do kraja da radi:

- Živeo je sa bocom kiseonika, ali nije ga napuštala želja za stvaranjem. Sada, na kraju, više od mesec dana proveo je u bolnici, na Goliji. Bio je u komi, odlazila sam da ga posećujem. Znam da ništa nije čuo, ali sam mu govorila. I držala ga za ruku... V. V. S.

Šerbedžija: Nebeski divni Radko

U vreme Lenkinog i mog egzila, o kojem sam često govorio, ponovo sam se susreo sa Šekspirom. Na poziv mog prijatelja, nebeskog glumca Radka Poliča, došli smo Lenka i ja u Ljubljanu u proleće 1992. godine.

Radko me pozvao da igram Glostera u njegovom životnom poduhvatu u kome je on igrao svog ludog kralja Lira. Bila je to veličanstvena zamisao našeg zajedničkog prijatelja Dušana Jovanovića, ali na neki način i zamka, jer se ta predstava uprkos sjajnim glumcima i nebeski divnom Poliču ipak nije mogla potpuno ostvariti i neprirodno velikoj dvorani Cankarjevog doma - priseća se, za "Novosti", Rade Šerbedžija saradnje sa Radkom Poličem, koji će kasnije na Brionima igrati u predstavi urađenoj po Šekspirovim tekstovima, koju je između ostalih postavio i sam Šerbedžija.

J. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)