NA POČETKU "KRAJ SVETA": Komad Olge Dimitrijević otvara novu sezonu u Ateljeu 212

V. V. S.

16. 09. 2022. u 11:15

NOVA sezona Ateljea 212 nosiće naziv "Korak u raskorak", a tokom ove pozorišne godine planirano je izvođenje sedam premijera tekstova savremenih dramskih pisaca.

НА ПОЧЕТКУ КРАЈ СВЕТА: Комад Олге Димитријевић отвара нову сезону у Атељеу 212

Foto: N. Fifić

- "Korak u raskorak" predstavlja neku vrsta posrtaja, trenutak kad se izgubi ritam, a ostane dilema da li ćemo zadržati ravnotežu ili pasti - kaže upravnik Novica Antić. - Ceo svet je danas u velikom raskoraku, dešava se trenutno najveći rat u Evropi, korona nas stalno podseća na nesigurnost, klimatske promene su tu. Sve naše predstave ove sezone govore o ljudima koji su raskoraku, sa porodicom, samim sobom, društvom, državom. Otvorili smo i vrata FPU, koji je "organski" vezan za pozorište, a među njihovim studentima su budući scenografi i kostimografi.

Prva premijera je večeras, "Drama o kraju sveta" (po tekstu i u režiji Olge Dimitrijević), slede "Čista kuća" nedovoljno poznate američke spisateljice Sare Rul (u postavci Andreje Pejić), "Kao sve slobodne djevojke" Tanje Šljivar (režija Selma Spahić), potom i komad "Pobuni se, rekla je, opet se pobuni" Alise Berč, u rediteljskom čitanju Jovane Tomić. Posle velikog uspeha predstave "Sin" Florijana Zelera u Ateljeu 212, publika će gledati i drugi deo trilogije "Otac" u postavci Paola Mađelija. Kako kažu, u ovoj pozorišnoj kući imaju nameru da na kraju trilogiju "zaokruže" sa Zelerovom "Majkom". Inače, ponovo će se na sceni Ateljea naći i komad Ivana Viripajeva "NLO" u režiji Isidore Goncić. Tekst savremenog italijanskog pisca Askanija Čelestinija "Govor naciji" rediteljski je zadatak za Bojana Đorđeva.

Dramaturg kuće Dimitrije Kokanov otkriva da su svih sedam drama praizvedbe i da će ovogodišnja sezona vratiti u teatar mnoge renomirane prevodioce koji su se bavili novim naslovima. Među njima su Ivana Đurić Paunović, Radmila Radovanović, Ivana Dimić, Julijana Vučo i Đorđe Krivokapić.

Takođe, čulo se da budžet osnivača u novoj pozorišnoj godini nije smanjen, ali da je gorući problem oprema: tonska tehnika stara je oko trideset godina i nužna je njena obnova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije