"UBISTVO U ORIJENT EKSPRESU" - KOD LAZAREVCA: Slavni roman Agate Kristi imaće pozorišnu verziju u Pozorištu "Boško Buha"

V. V. S.

15. 09. 2022. u 11:45

NAJPRODAVANIJI pisac svih vremena (posle Šekspira i Biblije) naći će se prvi put na beogradskoj sceni i to sa svojim najpoznatijim delom.

УБИСТВО У ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕСУ - КОД ЛАЗАРЕВЦА: Славни роман Агате Кристи имаће позоришну верзију у Позоришту Бошко Буха

Foto: Pozorište "Boško Buha"

Po romanu "Ubistvo u Orijent ekspresu", pozorišnu adaptaciju uradio je Ken Ludvig, prevela Ivana Dimić i na sceni Pozorišta "Boško Buha" (ali na podstanarskoj adresi u "Vuku") premijerno će 25. septembra postaviti Darijan Mihajlović.

Kako se najavljuje, Ludvig je kao vrsni komediograf na površinu misterije Agate Kristi izvukao komediju. Zanimljivost ove verzije je i u tome što se ubistvo ne dešava u Jugoslaviji, između Vinkovaca i Slavenskog Broda, već se cela radnja odvija u Srbiji a voz staje - kod Lazarevca.

- Ivana Dimić je od Fondacije Agate Kristi dobila prava na prevođenje. "Ubistvo u Orijent ekspresu" je jedini Agatin roman za koji su ikada izdata autorska prava za pozorišno izvođenje. Ova verzija igra se na Brodveju, Londonu i Berlinu, a mi ćemo je prvi izvesti u Jugoističnoj Evropi - objašnjava Darijan Mihajlović.

U "Vuku" će, dodaje reditelj, publika gledati melodramu sa elementima komedije. Biće i drugih elemenata, jer pozorište traži da u njemu ima svega.

ANSAMBL

UZ Miloševića u glavnoj ulozi, igraju i Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.

Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, scenski pokret je uradio Milan Gromilić, video-sadržaj potpisuje Miloš Đukelić, dok je scenski govor bio zadatak za Dijanu Marojević.

- Bilo je zaista uzbudljivo, odavno nešto ovako kompleksno nisam igrao u pozorištu. Prisustvovaćete pravom rolerkosteru. Nismo ništa urušili od segmenata dobre krimi drame, sa mnogo akcionih scena koje će sve da "zavrte" kao košava. Mogu da kažem da je predstava, na neki način, ekstravagantna - ističe Andrija Milošević, kojeg ćemo gledati u ulozi slavnog belgijskog detektiva Herkula Poaroa.

Viktor Savić (Pukovnik Arbatnot) otkriva da je sa Miloševićem još od velikog uspeha Hičkokovih "39 stepenika" maštao da u "Buhi" ponovo rade neki triler.

Kada je o planovima u novoj sezoni reč, reditelj Milan Karadžić postaviće na Sceni za decu "Lepoticu i zver", dok za Večernju scenu priprema neku od Plautovih komedija. Između ostalog, čulo se da bi u perspektivi, kada se završi rekonstrukcija zgrade, "Buha" mogao da bude na dve adrese: Večernja scena ostala bi na Trgu republike, dok bi se za decu prostor našao u Beogradu na vodi, na mestu Pošte 6 pored Železničke stanice.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)