MOKRANJČEVI DANI U NEGOTINU: Oduševili Aleksandra Vrebalov i Gudački kvartet “TAJJ”

S. M. JOVANOVIĆ

14. 09. 2022. u 14:35

Na 56. „Mokranjčevim danima“ gostovao je Gudački kvartet „TAJJ“ iz Novog Sada sa koncertom posvećenim stvaralaštvu kompozitorke Aleksandre Vrebalov, ovogodišnje besednice Festivala.

МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ У НЕГОТИНУ:  Одушевили Александра Вребалов и Гудачки квартет “ТАЈЈ”

Foto: S.M.Jovanović

GUDAČKI kvartet „TAJJ“ iz Novog Sada, koji već četvrt veka radi u originalnom i nepromenjenom sastavu, a koga čine Aleksandra Krčmar Ćulibrk (prva violina), Jovanka Mazalica (druga violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo) izveo je dela Aleksandre Vrebalov, sa kojom sarađuju dve decenije, “Panonija beskraja”, Gudački kvartet broj 2 i izbor stavova iz “Pesama Morskog ranča”, ali i svetsku premijeru kvarteta “Poljubac”  koji je ovog januara u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, elektronski bio izveden u okviru predstave Nebojše Bradića “Tesla, izumetnik”, u inspirisane romanom Vladimira Pištala “Tesla, portret među maskama”.

Koncert je protekao i u znaku razgovora sa umetnicom koji je na sceni negotinskog doma kulture vodila dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

-Drugi put nastupamo na “Mokranjčevim danima”, veliko nam je zadovoljstvo, a još veće što smo scenu delili sa Aleksandrom Vrebalov sa kojom sarađujemo više od dve decenije i uvek je dirljivo kada je ona sa nama. Ponekad se razumemo bez reči i nekako je ona sastavni deo našeg života na šta smo jako ponosni- kaže violončelistkinja Timea Kalmar.

Foto: S.M.Jovanović

AUTORSKO VEČE: Dr Sonja Marinković i Aleksandra Vrebalov

Aleksandra Vrebalov, ovogodišnja besednica “Mokranjčevih dana” u Negotinu je boravila i pre sedam godina kada je na festivalu premijerno bilo izvedena “Neotpevana pesma”, poslednje delo Stevana Mokranjca “Zimnji dani” čije je zaboravljene note posle 101 godine oživela.

- Nikada neću zaboraviti momenat kada sam prvi put ušla u staru negotinsku crkvu i kada su tamo članovi raznih horova koji su se tog jutra zatekli tamo zapevali “Tebe pojem”. To je stvarno bio jedan od nezaboravnih utisaka koji mi se baš urezao kao neka vrsta privilegije i velike časti i duboke emocije što sam baš na mestu gde je Mokranjac rođen i gde njegova muzika živi i danas - kaže Aleksandra Vrebalov i dodaje da joj je i ovogodišnje učešće na “Mokranjčevim danima” značajno i zbog velike počasti da bude besednik festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu