BRANKOVO KOLO U SREMSKIM KARLOVCIMA: "Stražilovo" Božidaru Mandiću

J. S.

11. 09. 2022. u 14:08

U SREMSKIM Karlovcima na 51.“Brankovom kolu“ uručena glavna nagrada

БРАНКОВО КОЛО У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА: Стражилово Божидару Мандићу

Foto: M. Anđela


Na Stražilovu pokraj Sremskih Karlovaca, drugog dana  51. „Brankovog kola“, pesnici i umetnici hodočastili su do Brankovoga groba na kojem je 1885. godine, dva leta posle prenosa pesnikovih zemnih ostataka iz Beča, podignut piramidalni spomenik po ideji beogradskog arhitekte Svetozara Ivačkovića danas je za ukupno književno delo  uručena nagrada „Stražilovo“  Božidaru Mandiću, pesniku, piscu i osnivaču ekološko-umetničke komune „Porodica bistrih potoka.“

Nagrade su uručene i darovitim i požrtvovnim mladim pesnikinjama, upravo završile književnost u Banjaluci i Novom Sadu, Danijeli Regojević i Dragani Lisić,a Specijalna nagrada „Stražilovo“ pripala je panorami poezije đaka čuvene Zmaj Jovine gimnazije, druge po starini u Srba. Panoramu je priredio Rastko Lončar, pesnik i profesor gimnazije.

    Mandić je a Brankov položio cveće, prislužio sveću i   recitovao poznate stihove Branka Radičevića „De si dušo, de si rano, de si danče mio“, a zatim je istakao potrebu da savremeni čovek u strašnom nevremenu naše civilizacije na svakom koraku mora da širi dobrotu, plemenitost i ljubav. 
 Po povratku u Karlovce, podno Stražilova,kod drugog Brankovog spomenika (rad Jovana Soldatovića 1974), a tik uz čuveni Brankov čardak, pesnička ekspedicija 51. “Brankovog kola“ nakratko se zaustavila da i ovde oda počast Radičeviću.
  Ovogodišnje „Brankovo kolo“ trajaće do 19.septembra.
 

BONUS VIDEO: Na današnji dan preminuo je Rade Marković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a