REDAK KNJIŽEVNI DAR: Predstavljena poslednja dva toma sabranih dela Grozdane Olujić

D. Bt.

09. 09. 2022. u 13:11

VELIKI poduhvat, Sabrana dela Grozdane Olujić završen je 13. i 14. tomom koji su juče predstavljeni u SKZ.

РЕДАК КЊИЖЕВНИ ДАР: Представљена последња два тома сабраних дела Гроздане Олујић

Foto V. Danilov

Pred čitaocima su prvi put, u knjizi "Bubna opna", 12 radijskih i jedna TV drama velike srpske spisateljice dok su u poslednjem tomu "O putevima kojima priča protiče" sabrani ogledi iz prethodnih knjiga.

Značajnu ulogu u pokretanju i realizaciji edicije imao je počivši Aleksandar Jovanović koji se kourednički starao o svim pojedinačnim knjigama, priredio dva toma i napisao važan predgovor Sabranim romanima. Poduhvat takođe ne bi bio moguć bez velikog entuzijazma prof. dr Aleksandra Lešića, sina Grozdane Olujić, koji je pretraživanjem autorkine arhive priređivačima omogućio uvid u rukopisnu građu i bibliografske podatke, istakla je dr Zorana Opačić i dodala:

- Edicija na najpregledniji način pokazuje čitaocima bogatstvo i raznovrsnost punih šest decenija stvaralaštva Grozdane Olujić (1955-2017): romanesknu i pripovednu prozu, dramski i kritičarsko-esejistički rad, kao i obiman opus za decu i mlade: šest zbirki autorskih bajki, roman bajku i kraću prozu. Reč je o spisateljici čija su dela višestruko prevođena širom sveta, objavljivana u velikim tiražima i u brojnim izborima, posebno ona iz opusa za najmlađe čitaoce, koja je za svoja dela dobijala nagrade kod nas i u svetu.

U poslednjem tomu, rekao je priređivač dr Strahinja Polić, reč književnice je zamenjena rečima priređivača i proučavalaca njenog dela: Aleksandra Jovanovića, Petra Pijanovića, Marka Nedića, Radivoja Mikića, Zorane Opačić, Valentine Hamović, Jelene Panić Maraš i Milivoja Mlađenovića:

- Ovim tekstovima književni portret srpske književnice dobija značajne kritičke uvide kojima su uspostavljene mnoge uporišne tačke njene umetničke fizionomije, a dalja senčenja i dodatni intepretativni uvidi - upravo zahvaljujući ovom izdavačkom poduhvatu - tek predstoje. Bogatstvo književnoumetničkog dara Grozdane Olujić stoga će nesumnjivo postati očevidnije.

HEROJI I SMUTLjIVCI

- TEMATSKI radijus radio-drama Grozdane Olujić zahvata različita područja: odrastanje u ratnom razdoblju, položaj mladih u periodu poratne izgradnje, heroje i ljude uzvišenih moralnih vrednosti, sudbine intelektualaca, ali i socijalističke parazite, smutljivce i barabe. Često se prikazuju i košmari njenih junaka "presađenih" iz ruralne u gradsku sredinu, porodične, kao i ljubavno-intimističke rasprave. Neke od ovih radio-drama nameću se kao intrigantne, realistične sličice iz svakodnevnog života, a neke se čitaju kao parabole i oštra politička satira - ističe dr Milivoje Mlađenović, priređivač "Bubne opne".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima