LIRSKA POIGRAVANJA: Dedoumice o prirodi i ljudima

Dragan Bogutović

06. 09. 2022. u 11:49

VEĆ prvom zbirkom pesama za mališane "Kako spavaju tramvaji", iz 1957, Milovan Danojlić (1937) uvrstio se u sam vrh naše savremene književnosti za decu.

ЛИРСКА ПОИГРАВАЊА: Дедоумице о природи и људима

Foto: Kulturni centar "Ribnica",

To su potvrdile i potonje knjige, a najnovija je zbirka "Dedoumice o prirodi i ljudima", s podnaslovom "Pesme za ozbiljnu decu i neozbiljne odrasle".

U prvom od tri tematska kruga junaci su ptice, kao glasne žice orkestra prirode, gospodstvene veverice, riba karaš, slon u kupovini, ali i lovci koje udar groma opominje da nisu najjači.

Drugi krug predstavlja lirsku "pohvalu drveću", čija su stabla uzor za čovečju ispravnost i ukorenjenost u tlo: od slovenskog hrasta preko jablana, zove, jasena, lipe, bresta...

Treći ciklus može se nazvati pohvalom smirenoj starosti koja povezuje iskustvo predaka i potomaka.

Likovi naših starina u raznim tipičnim i humornim slikama zaključuju se namrštenim likom Vuka Karadžića, koji sa svoga spomeničkog postamenta osmatra Beograd uveliko bez natpisa na ćirilici - kaže, za "Novosti", recenzent Dragan Hamović, ističući i inventivne likovne priloge Koste Milovanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba