PROSLAVLJENA FOTOGRAFSKA IMENA U PARAĆINU: Vrhunske izložbe Ištvana Kerekeša i Vladimira Jovanovskog

Зорана Рашић
Zorana Rašić

03. 09. 2022. u 23:30

PARAĆIN je sinoć imao čast da ga posete dve značajne svetske figure na polju fotografije, Ištvan Kerekeš (1977) iz Mađarske i Vladimir Jovanovski (1983) iz Severne Makedonije, koji su otvorili svoje samostalne izložbe u tom gradu u okviru prvog festivala umetničke fotografije „Sarmates“.

ПРОСЛАВЉЕНА ФОТОГРАФСКА ИМЕНА У ПАРАЋИНУ: Врхунске изложбе Иштвана Керекеша и Владимира Јовановског

Foto: Z. Rašić

Kerekeš je najnagrađivaniji mađarski fotoreporter i fotograf, sa više od 3.000 nagrada i priznanja na međunarodnim i nacionalnim konkursima. Za dostignuća u oblasti umetničke fotografije pre četiri godine nagrađen je u svojoj zemlji Zlatnim krstom za zasluge. U Srbiji je, pre ove izložbe u Zavičajnom muzeju Paraćin, izlagao još samo u Novom Sadu.

Kako je objasnila Nataša Petrović, predsednica „Art tima“, paraćinske foto-grupe koja je organizator festivala, do saradnje sa znamenitim fotografom došlo je nakon što je Kerekeš pobedio na njihovom međunarodnom konkursu „Morava 2022“. Jedna od nagrada bila je organizovanje samostalne izložbe u Paraćinu.

Vrhunska postavka obuhvata 68 pretežno dokumentarnih fotografija, od kojih su skoro sve nagrađivane, neke i više puta. U paraćinskom muzeju ostaju do 10. oktobra.

Foto: Z. Rašić

Izloba Vladimira Jovanovskog

Vladimir Jovanovski je najuspešniji predstavnik makedonske fotografije, sa preko 150 međunarodnih nagrada i priznanja i jedan od sto najuticajnijih fotografa u svetu. Trenutno je predsednik Internacionalne asocijacije umentičkih fotografa (IAPP). Njegova izložba sa 15 fotografija otvorena je u zgradi Regionalnog inovacionog startap centra (RISC), prodajnog je i humanitarnog karaktera. Sva sredstva biće uplaćena za nastavak lečenja trinaestogodišnjeg Paraćinca Vuka Vasića u Italiji.

- Jovanovski je fotografska veličina u svetu, a pored toga što je izuzetan autor, vrlo je uticajan u fotografskim krugovima i pomogao je osnivanje klubova u preko 40 zemalja. Uz to, on je veliki prijatelj Paraćina i naš „Art tim“ je nastao dobrim delom zahvaljujući njemu. U vreme kad je Paraćin 2014. godine bio poplavljen, pomogao je da organizujemo humanitarnu izložbu i prikupimo 2.860 evra za pomoć, a i sada je sam isfinansirao svoju izložbu i poklonio sve fotografije u humanitarne svrhe – kaže Bojan Petrović, u ime organizatora, predstavljajući autora.

Obe izložbe izuzetnog kvaliteta „Art tim“ je organizovao uz podršku Zavičajnog muzeja i RISK-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu