TRIJUMF "NEBESA": Odluka žirija 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

G. ĆIROVIĆ

17. 08. 2022. u 09:54

U konkurenciji 13 domaćih igranih filmova snimljenih između dva vrnjačka festivala, scenario za film "Nebesa" Srđana Dragojevića dobitnik je prve nagrade tradicionalnog 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

ТРИЈУМФ НЕБЕСА: Одлука жирија 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

"Nebesa", Foto Promo

Posle petodnevne smotre najnovije produkcije srpske kinematografije, ovu odluku doneo je stručni žiri koji su sačinjavali režiser Dejan Zečević, scenarista Milan V. Puzić i Milutin Petrović, režiser prošlogodišnjeg pobedničkog filma.

- To je duboko promišljen, dobro skrojeni komad, koji ambicioznu, zahtevnu i složenu strukturu adaptacije priča Marsela Emea realizuje sa velikim talentom i veštinom - navodi se u kratkom obrazloženju festivalskog žirija.

Drugu nagradu žiri je dodelio scenariju Ljubice Luković, po romanu Jasminke Petrović, za film "Leto kada sam naučila da letim", dok je treća nagrada pripala scenariju Vuka Ršumovića, Alekse Ršumovića i Ognjena Jankovića za film "Zlatni dečko".

Žiri novinara i filmskih kritičara 46. Festivala filmskog scenarija nagradu "Slavko Lazarević" za najbolji scenario dodelio je Milici Tomović i Tanji Šljivar za film "Kelti".

- Značajan doprinos filma "Kelti" je u tome što je revalorizovao događaje teških devedesetih sa intimne strane, signalizirajući da je u sadašnjem trenutku od posebne važnosti za našu kulturu da se uspostavi odnos prema teškom nasleđu te decenije, preispita na ljudskom nivou i konačno odgovori na pitanje šta se sa svima nama desilo u tom periodu - stoji u obrazloženju.

"Zlatni dečko", Foto Promo

Umetnički savet festivala je nagradu "Zlatno pero Gordana Mihića" za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji dodelio Srđanu Koljeviću, dok je repliku rimskog srebrnjaka sa likom cara Konstantina, žiri grada domaćina dodelio Anđelki Prpić za veliki doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija. Njima su priznanja uručena prilikom svečanog otvaranja, a novoustanovljena nagrada "Marko Živić" za najboljeg mladog glumca pripala je Danici Grubački za ulogu Stele u filmu "Porno - priča".

"Leto kada sam naučila da letim", Foto Promo

MANjINSKA KOPRODUKCIJA

NAGRADA publike biće poznata nakon poslednje projekcije, a ovom prilikom žiri manjinske koprodukcije jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli Ivoru Martiniću i njegovom saradniku Zrinku Ogresti za scenario filma "Plavi cvijet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)