POSLE OPERACIJE SALMAN RUŽDI MOŽE DA GOVORI: Napadnuti pisac se oporavlja, skinut s respiratora, počinilac pred sudom

M. A. K.

15. 08. 2022. u 17:39

BRITANSKI pisac indijskog porekla, na koga je pre 33 godine bačena fatva, zbog dela "Satanski stihovi" - Salman Ruždi (75), oporavlja se posle napada na jednoj književnoj tribini u državi Njujork (SAD), prošlog petka, kada mu je teške telesne povrede zadobijene nožem u predelu jetre i vrata, naneo 24-godišnji Hadi Mater, iz Fervjua u Nju Džersiju. Ruždi je, prema informaciji Bi-Bi-Sija, skinut sa respiratora i može da govori.

ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ САЛМАН РУЖДИ МОЖЕ ДА ГОВОРИ: Нападнути писац се опоравља, скинут с респиратора, починилац пред судом

Salman Ruždi, Foto AP

Njegov napadač, koji je uhapšen na mestu napada, izveden je pred sud. Izjasnio se da nije kriv za napad i pokušaj ubistva, ali je tužilac ocenio da je u pitanju "unapred planirani" zločin sa predumišljajem. Iako policija još nije utvrdila motive, pregledom profila na društvenim mrežama napadača rođenog u Kaliforniji, u porodici libanskih emigranata, ustanovljeno je da je bio sklon šiitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Do juče, iranski zvaničnici nisu reagovali (mada su neke od tamošnjih novina pohvalile Materov čin), a zvaničnici libanskog Hezbolaha odbili su da komentarišu napad.

Američki predsednik Džozef Bajden izdao je saopštenje u kome ističe da je "šokiran" tim događajem, kao i da je Ruždi svojim odbijanjem da bude zastrašen ili ućutkan, postao simbol univerzalnih ideja.

Hadi Mater, Foto AP

Od petka do juče podršku Ruždiju pružili su mnogobrojni književnici iz celog sveta. Oglasili su se Stiven King, Ijan Mekjuan, Hanif Kurejiši,  Arundati Roj, Haled Hoseini...

Škotska policija saopštila je juče da je pokrenula istragu povodom prijave za pretnje koje je putem društvenih mreža dobila književnica Džoan Roling, autorka serijala o Hariju Poteru, koja je na svom tviter-nalogu osudila napad na Ruždija, a zasada anononimni korisnik odgovorio joj je: "Ne brini, ti si sledeća."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a