"PAKLENA KOMEDIJA" U ZAJEČARU: Ovacije za DŽona Malkoviča na Feliks Romulijani

Tanjug

08. 08. 2022. u 23:52

Izvođenjem muzičkog komada „Paklena komedija", holivudski glumac Džon Malkovič i orkestar Bečke akademije sa Vroclavskim baroknim orkestrom oduševili su publiku na antičkom nalazištu Feliks Romulijana kod Zaječara.

ПАКЛЕНА КОМЕДИЈА У ЗАЈЕЧАРУ: Овације за Џона Малковича на Феликс Ромулијани

Foto: Tanjug

Malkovič i muzičari su za svoj specifični pozorišni eksperiment nagrađeni ovacijama oko 1.000 posetilaca na prostoru na otvorenom unutar ostataka rimske carske palate iz 3. stoleća. „Paklena komedija" spojila je Malkovičevu scensku izražajnost u izgovaranju teksta inspirisanog iskustvom serijskog ubice i vrhunsku klasičnu muziku u izvedbi dva orkestra. Bahove, Betovenove, Hajdnove arije su na maestralan način dočaravali orkestri i sopranistkinje Čen Riz i Suzan Lanbajn.

Predstava je izvedena u okviru Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani i ArtLink festivalu, koji ove godine obeležava desetogodišnji jubilej.

„Paklena komedija - ispovest serijskog ubice" je plod zajedničke ideje reditelja predstave Michale Šturmingera, dirigenta Haselbeka i samog Malkoviča, i govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao „Ubica iz bečkih šuma". Unterveger je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor - Izveštaj krivca" stekao slavu.

Koncertu je prisustvovala ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe, Vanesa Vanušić, direktor programa GIZ-a za promociju turizma, Aleksandar Betc, šef saradnje u Delegaciji EU, Nikola Bertolini, ambasador Brazila u Srbiji, Žoze Mauro Koto i gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Sinoćno izvođenje „Paklene komedije“ deo je evropske turneje a glavni pokrovitelj događaja bio je grad Zaječar. Podršku u realizaciji predstave pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Eliskir Fondacija, kompanije Zepter i UNIQA osiguranje, a organizatori su zajedno ArtLInk festival, Pozorište Zaječar i Narodni muzej u Zaječaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)