LEGAT SLIKARA NAŠE BAŠTINE: Sinovi slikara, istoričara umetnosti i putopisca Milutina Dedića poklonili očevu zaostavštinu "Adligatu"

D. B. M.

09. 08. 2022. u 14:25

DESET hiljada stranica dnevnika ispunjenih zapisima sa 4.000 portreta i 3.000 crteža, venecijanska komoda iz 18. veka, kolekcija ogromnih davno patiniranih ključeva starih i po više vekova, nagrade i diplome, stotine knjiga, mnogo arhivske građe - sve to je stalo u legat srpskog slikara, istoričara umetnosti i putopisca Milutina Dedića (1935 - 2021). Legat su njegovi sinovi Filip i Luka poklonilu Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

ЛЕГАТ СЛИКАРА НАШЕ БАШТИНЕ: Синови сликара, историчара уметности и путописца Милутина Дедића поклонили очеву заоставштину Адлигату

Milutin Dedić, Foto I. Marinković

Među pedesetak umetničkih slika na kojima se najčešće pojavljuju vodenice, Hilandar, morski motivi, najviše je Dedićevih. Tu je i dragocena antička posuda sa skamenjenim naslagama hrane starim hiljade godina. Ova zaostavština na slikovit način dočarava neuobičajen, težak ali zanimljiv umetnički i boemski Dedićev životni put.

Rođeni brat pevača Arsena Dedića, život je posvetio oslikavanju Hilandara i drugih srpskih manastira, kao i našem zaboravljenom etno-nasleđu, naročito vodenica. Govorio je kako se kao dete sa porodicom tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu sakrivao u vodenici i otad njome ostao očaran. Često je slikao i okeansku pučinu, spomenike i krajolike u Srbiji, rodnom Šibeniku, širom Dalmacije i Jugoslavije. Autor je i brojnih putopisa, kao i više knjiga. Krajputaši su mu bili omiljena inspiracija, a Skadarlija najdraži dom.

Foto Adligatligat

Foto Adligatligat

Dedić je stvarao umetnost u svakom trenutku kada nije morao na drugi način da zarađuje za hleb ili da spava. Za života je promenio pregršt zanimanja, ali je uvek umetnost bila vezivno tkivo njegovog života. Jedno vreme je radio kao učitelj u Dalmaciji, zatim odlazi u vojsku u Zadar, u Školu rezervnih oficira, gde upoznaje Gojka Subotića, našeg akademika, koji će ga i pogurati ka slikarstvu. Krajem pedesetih godina stiže u Srbiju i završava istoriju umetnosti. Samo za prvih nekoliko godina studentskog života od 1957, Dedić je promenio čak 15 stanova, i ostavio zapise i crteže o podstanarskom životu, ali i srpskoj kulturnoj baštini.

ARSEN BRATU

ARSEN Dedić napisao je svojevrsnu odu Milutinu, pesmu "Moj brat". Pre više od pet decenija pevao je Arsen:

"Ko zna gdje si, na kojem od mora

ko zna gdje si, na kojem od kopna
da li sam ili negdje ko i mi imaš dom
uvijek voljan da daš sve ni za šta..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru