"NEODOLJIVA TEŠKOĆA POSTOJANJA" NA KOSOVU: Aleksandar Dunđerin, osnivač Srpskog kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici i autor Antologije

M. Mirković

04. 08. 2022. u 06:40

ČOVEK "od reči", u svakom smislu, jeste Aleksandar Dunđerin - piše, i "za sebe" (kao novinar i pisac) i o drugima, čita, vrednuje napisano i pročitano kao kritičar...

НЕОДОЉИВА ТЕШКОЋА ПОСТОЈАЊА НА КОСОВУ: Александар Дунђерин, оснивач Српског културног центра у Косовској Митровици и аутор Антологије

Aleksandar Dunđerin, Foto: "Šta hoćeš"/ Časlav Petrović

Godinama je već profesionalno posvećen pre svega književnoj kritici, dugo i kao član Velikog žirija "Novosti" za nagradu "Meša Selimović". Privatno je, što zbog ljubavi, životne i intimne, prema ženi, što zbog ogromnog poštovanja i interesovanja za srpsku kulturnu baštinu krajnjeg juga, pre sedam godina "izbegao" iz svog Novog Sada u Kosovsku Mitrovicu. Tamo je, sa svojom voljenom Miljanom, osnovao srpski kulturni centar, KC "Akvarijus", koji uveliko slovi za najaktivniji na Kosmetu. A nedavno su dugogodišnji rad i pregnuće Dunđerina ovekovečeni i materijalizovani i kroz jedinstvenu antologiju "Neodoljiva teškoća postojanja", koja nosi podnaslov "Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000 - 2020." ("Alternativna").

- Radeći u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, u sektoru za kulturu i očuvanje kulturnog nasleđa od 2012. do 2014, upoznao sam srpsku baštinu na Kosmetu, manastire, takoreći svaki kamen tamo... Upoznao sam u to doba i svoju sadašnju suprugu, koja je rodom iz Lipljana i čija porodica tamo živi - premotava Aleksandar svoju životnu pripovest, i nastavlja:

- Godine 2015. izašao sam iz državne uprave, ali i doneo odluku da se preselim i porodični život zasnujem u Kosovskoj Mitrovici. Decenijska posvećenost i intenzivno praćenje srpske književne produkcije savremenih autora, rezultiralo je nastankom antologije, stvarane sa namerom da se popravi recepcija srpske književnosti na KiM u prve dve decenije 21. veka - i da se promeni trend njenog prećutkivanja u okviru nacionalne literature.

Uslov da bi pisac bio uvršten u antologiju "Neodoljiva teškoća postojanja" je bio "samo" da zaista živi na Kosmetu tokom protekle dve dekade - "ušla" je u nju i Darinka Jevrić (1947-2007) sa izvodima iz posthumno joj u SKZ objavljene zbirke, uz još 16 autora (u međuvremenu su preminuli i Slobodan Kostić i Aleksandar Despotović), među kojima je najmlađi student anglistike u Kosovskoj Mitrovici Vuk Pantović. Različiti žanrovi i forme našli su mesta među ovim koricama: poezija i proza, ali i drama, putopis, esej, hronika, filmski scenario, koji uz dragoceni predgovor priređivača pružaju sveobuhvatan i dubok uvid u novovekovnu književnu scenu Srba na KiM. Tražeći izdavača, Dunđerin se držao ideje da se pruži podrška onim lokalnim, kosmetskim - što nažalost podrazumeva i probleme sa distribucijom knjige u Srbiji.

- Slični problemi, oko nemogućnosti prenošenja knjiga na Kosmet nas čekaju već sa prvim programom našeg centra na jesen, a to je mali sajam knjiga, prvi put održan prošlog septembra uz učešće devet kosmetskih i dva srpska izdavača - najavljuje Dunđerin delić predstojećih aktivnosti "Akvarijusa", u kome je proteklu sezonu zatvorilo gostovanje Vesne Kapor, ovenčane nagradom "Meša Selimović".

Darinka Jevrić, Foto Arhiva

Aleksandar kao posvećenik pisane reči i Miljana kao akademski slikar fantastično se nadopunjuju i u kreiranju obuhvatnih programa, koji neguju sve forme umetničkog izraza i podstiču stvaralaštvo među pripadnicima svih generacija, a rad njihovog kulturnog centra prepoznat je diljem planete, sve do Njujorka, do kog je stigao glas o misiji para Dunđerin.

Foto Promo

PRVA NAGRADA ZA FILM

FILM "Na veslu priča: Pozdrav pesniku", u stvari deo velikog serijala o piscima "Na veslu priča", emitovanog na programima RTS, osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu Grafest 2021, u Gračanici. Autoru ovog serijala Rastku Šejiću, ova "zajednička epizoda" - priča u kojoj je predstavio sedam srpskih pisaca sa KiM (takođe po kriterijumu da istinski žive na Kosmetu poslednjih decenija), donela je priznanje za najbolje dokumentarno ostvarenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna