ODLAZAK FILMSKOG VELEMAJSTORA: Reditelj Jovan Joca Jovanović preminuo u 83. godini - snimao "proročka" dela

M. MIRKOVIĆ

03. 08. 2022. u 18:57

NAJZABRANjIVANIJI reditelj bivše Jugoslavije, velemajstor filma, učitelj i uzor mnogih, skrajnut već u doba punog stvaralačkog potencijala a potom dosledno prećutkivan, sklanjan od javnosti godinama i decenijama - sve je to, do samog kraja, bio Jovan Joca Jovanović, koji je juče, u 83. godini, napustio svet u beogradskom KBC, gde se duže vreme borio protiv onog najzloćudnijeg, neprijatelja iznutra.

ОДЛАЗАК ФИЛМСКОГ ВЕЛЕМАЈСТОРА: Редитељ Јован Јоца Јовановић преминуо у 83. години - снимао пророчка дела

Foto: Anđela Stevanović Živković

Sa neprijateljima spolja, Joca se dosledno obračunavao - istinom, za kojom je uporno celog života tragao, žudno čitajući, slušajući, ali pre svega posmatrajući svet oko sebe. I to je bilo ono što bi, uvek i svakome, odgovarao na stalno mu postavljano pitanje: kako je moguće, u ono doba vladajućeg jednoumlja, snimiti toliko do te mere proročkih filmova, koji su precizno secirali sistem i ukazivali na sve njegove manjkavosti i bolesti koje će ga dovesti do kraja? "Samo sam posmatrao svet", odvraćao bi Joca jednostavno.

Doista zvuči neverovatno da se neki filmski autor, pre pola veka, najpre usudio a potom i maestralno filmski uobličio priču o kriminalcima u službi - Službe, sa čijeg nam kraja(?) Dragan Nikolić u ulozi života, kroz usta kriminalca Stiva poručuje "Ja sam vaša budućnost!"

A Joca se usudio. "Mlad i zdrav kao ruža" je izazvao kolaps na jedinoj beogradskoj projekciji, pravu pometnju među moćnicima u Puli - da bi brže bolje bio spakovan u bunker na više od trideset godina. I da bi potom ponovo, "rehabilitovan", postao jedan od najgledanijih filmova u istoriji beogradskog Festa, nedeljama puneći dvoranu istog Doma omladine nekom novom, publikom 21. veka - šokiranom susretom sa ovim proročkim ostvarenjem.

Foto: Anđela Stevanović Živković

Prethodno je već, s početka sedamdesetih, Joca pokazao koliko je "izrazito svoj" - njegov su kratki film "Izrazito ja" nagradili Spilberg, Endi Vorhol, piter Bogdanovič... A Skorseze ga potom, kako se govorilo, bezobrazno iskopirao u "Taksisti".

Uvek je Jovanović znao da majstorski u film pretoči neprijatne istine, osećao bi mladalački bunt i pre no što bi ovaj sazreo i prikazao ga u filmu "KOLT 15 GAP", baš kao što su i nezadovoljstvo Srba u Hrvatskoj i nemogućnost suživota sa komšijama, brutalno iskreno prikazane u "Revoluciji koja teče"... "Pejzaži u magli" drugo su dugometražno, a zahvaljujući televiziji i činjenici da nisu zabranjeni - verovatno najšire poznato Jocino ostvarenje, jednako brutalna i otrežnjujuće realna priča o beogradskim narkomanija tog doba.

Posve drugačiji, nikako nije voleo da ga svrstavaju među autore Crnog talasa.

- Na toj navodno disidentskoj priči, oni su gradili imena a istovremeno svi dobijali nagrade u Puli - govorio je, bez dlake na jeziku.

Duboko je promišljati stvarnost, i ne samo da je snimao isključivo po svojim scenarijima, kojih je mnoštvo ostali nerealizovani, već je i mimo toga mnogo pisao.

PROFESOR U SLOVENIJI

GODNAMA je predavao na filmskoj akademiji u Sloveniji, gde je i živeo od devedesitih do penzionisanja. Autor je verovatno jedinih metodološki adekvatno uobličenih "udžbenika filma" za sve generacije - "Uvod u filmsko mišljenje" i "Uvod u dramaturgiju filma". Istovremeno, njegovi su filmovi odavno deo predavanja na desetini filmskih akademija širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna