"O NOVCU I SREĆI" U LOKARNU: Kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka na festivalu u Švajcarskoj

V.V.S.

03. 08. 2022. u 12:19

NOVI kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka "O novcu i sreći" svetsku premijeru imaće 12. avgusta na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu, u Švajcarskoj.

О НОВЦУ И СРЕЋИ У ЛОКАРНУ: Кратки анимирани филм Ане Недељковић и Николе Мајдака на фестивалу у Швајцарској

foto:Filmska kuća "Baš Čelik"

"O novcu i sreći" bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a celokupno stanovništvo izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje deset minuta i rađen je u zahtevnoj stop moušn tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka potpisao je Julij Zornik, a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak.

Inače, prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka "Rabitlend" nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od sto svetskih festivala. NJihov drugi animirani film "Neputovanja" iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film "O novcu i sreći" je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma "Novi Rabitlend".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu