"O NOVCU I SREĆI" U LOKARNU: Kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka na festivalu u Švajcarskoj

V.V.S.

03. 08. 2022. u 12:19

NOVI kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka "O novcu i sreći" svetsku premijeru imaće 12. avgusta na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu, u Švajcarskoj.

О НОВЦУ И СРЕЋИ У ЛОКАРНУ: Кратки анимирани филм Ане Недељковић и Николе Мајдака на фестивалу у Швајцарској

foto:Filmska kuća "Baš Čelik"

"O novcu i sreći" bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a celokupno stanovništvo izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje deset minuta i rađen je u zahtevnoj stop moušn tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka potpisao je Julij Zornik, a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak.

Inače, prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka "Rabitlend" nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od sto svetskih festivala. Njihov drugi animirani film "Neputovanja" iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film "O novcu i sreći" je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma "Novi Rabitlend".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni