LJUBAVNI TROUGAO, UBISTVO I SPLETKE: "TV Novosti" na snimanju melodrame "Mala supruga" po motivima romana čuvene Mir-Jam

JELENA BANjANIN

30. 07. 2022. u 16:11

NEŽNO, sentimentalno i uzbudljivo - poznat je stil Milice Jakovljević, popularne Mir-Jam, čiji su romani snažno uticali na čitaoce između dva rata. Svet se promenio, pa i ljubav, ali Mir-Jam nas i danas zabavlja kao nekad - i to sa malih ekrana.

ЉУБАВНИ ТРОУГАО, УБИСТВО И СПЛЕТКЕ:  ТВ Новости на снимању мелодраме Мала супруга по мотивима романа чувене Мир-Јам

Srna Đenadić i Nikola Malbaša, Foto A. Krstović

Seriju "Mala supruga", nastalu po motivima istoimene knjige čuvene spisateljice, pratimo radnim večerima, od 20.00, na Prvoj. Likove i prilike prošlih vremena u sadašnje doba pretočio je scenarista Aleksandar Radulović, uz pomoć Rastka Tadića, koji zajedno sa Strahinjom Savićem potpisuje režiju. Posle trećine od planiranih sto epizoda, ljubavne, finansijske i druge životne nevolje glavnih junaka tek su počele. Ekipa "TV novosti" zavirila je na set "Male supruge", koja nastaje u produkciji kuće Innovative, da bi saznala šta nas još očekuje. Iza kapije velelepne vile, u dvorištu pored bazena, dočekuje nas domaćica kuće, dobrostojeća udovica Mara, odnosno glumica Anika Grujić, koja u razgovoru za naš list priznaje da je, kao tinejdžerka, čitala Mir-Jam.

- Sećam se da tad nije bilo popularno, šta više kao da je bilo sramota, čitati ljubavne romane. Mir-Jam je divna i velika, ali sve njeno što sam pročitala, nažalost, davno sam zaboravila. Kada sam dobila ulogu u seriji, pomislila sam da bi bilo dobro da pročitam roman. Međutim, rekli su mi da to ne činim zato što je serija po motivima knjige.

Aleksandra Kostić i Zoran Ćosić, Foto A. Krstović

Izmenjeno je mnogo toga i nadam se da nećemo razočarati obožavaoce Mir-Jam. Obećavam im da će biti lepo i zabavno, ali nećemo se dosledno držati priče. Scenario se menja čak i u toku snimanja jer mi, glumci, inspirišemo scenariste da našim likovima dopisuju nove priče, intrige, tajne... Videćete da će biti svega i svačega, čak ima i trilera.

Lik misterioznog Miodraga Hadži Orlovića, koga igra Zoran Ćosić, uneo je u melodramu elemente trilera, a između njega i Mare postoji posebna veza.

- Marin pokojni muž, Bora, i Mara su kao mladi otišli u Nemačku i proveli su skoro ceo život zajedno. Miodrag i Mara ne kriju da su prijatelji, ali za sad ostaje tajna čime su se bavili u prošlosti. Koje je njegovo pravo zanimanje, a koje njeno, šta ih je povezivalo, ali još je rano da pričamo o svemu tome - ističe Anika Grujić.

Sudeći po flešbekovima, koji nas vraćaju i po tri decenije u prošlost, Miodrag Hadži Orlović je barem jednom okrvavio ruke.

Tamara Radovanović i Saša Joksimović, Foto A. Krstović

- Ubistvo je najekstremnije što je Miodrag uradio. Videće se u jednom trenutku da je to nešto što je bilo. Taj čovek je ubio, a mekan je i dobar. Ipak, opasan je zato što je vešt, spreman na sve, ne preza ni od čega. Ne libi se da učini bilo šta za šta misli da bi bilo korisno za njegove planove. Koliko je jak, lukav, strog i autoritaran prema muškarcima, toliko je slab prema ženama. To što Miodrag Hadži Orlović sa ženama nije vešt kao sa muškarcima, o njemu govori da je mešavina nekoliko jakih sila sa kojima se bori - objašnjava za "TV novosti" Zoran Ćosić.

- Sušta sam suprotnost liku koji igram, ali oduvek imam želju da igram baš ovakve likove. Za njega bismo rekli da je loš, pokvaren, zao, ne biste hteli da sa njim u životu imate bilo kakav kontakt, a igra ga glumac koji ima mekotu, nežnost i toplinu. To lik čini zanimljivim i daje mu dodatnu dimenziju.

Posle smrti supruge, Miodragu ostaje samo kći Ljubica (Aleksandra Kostić) sa kojom ne može da izađe na kraj, baš kao što ne može ni sa nekadašnjom ljubavi - Marom.

- Miodrag je prijatelj iz detinjstva sa Marom i njenim pokojnim mužem Borom. Odrasli su zajedno, prošli svašta u životu. To su ljudi koji su vam najbolji prijatelji, za ceo život, i na toj liniji se razvija njegov odnos prema svima njima - priča nam Zoran Ćosić.

Srna Đenadić i Anika Grujić, Foto D. Milovanović

Miodrag Hadži Orlović pojavljuje se u Marinom životu malo nakon što je njena ćerka jedinica Đurđica (Srna Đenadić) upoznala lokalnog doktora Branka (Nikola Malbaša) za koga će pomisliti da je ljubav njenog života.

- Branko Đurđicu podseća na oca koji je postavio standarde kako funkcionišu muško-ženski odnosi i kakvog čoveka želi za sebe. Ona je gledala divan brak njenih roditelja, pun ljubavi i poštovanja. Kada je njen otac mlad umro, slomila se, povukla se u sebe, u knjige, i zatvorila se u kuću. Ipak, kada je videla Branka, njegovo ophođenje prema njenoj majci Mari i kada je čula kako želi da se nađe bratu u nevolji, to ju je podsetilo na sve vrednosti koje je njen otac imao i našla je sličnosti - naglašava Srna Đenadić.

Ipak, ubrzo smo shvatili da Branko nije baš tako divan i da i dalje održava vezu sa fatalnom Nadom (Tamara Radovanović).

Srna Đenadić i Anika Grujić, Foto D. Milovanović

- Đurđica je u seriji, kao i u romanu, naivna, čedna, veruje u ljubav i voli ljude, ali se kroz radnju baš menja jer doživljava strašne udarce. Velika prekretica u njenom životu i tome kako percipira ljude i odnose biće kada sazna da Branko "sedi na dve stolice". Nada nije loša žena jer je volela Branka. Ona mu je bila devojka pre Đurđe, nije bila "laka ženska", samo taj odnos nije razrešen. Branko je bio sa Nadom, ušao je u odnos sa Đurđom i niko iz tog ljubavnog trougla neće izaći kao pobednik nego će sve troje izaći povređeni - podvlači Srna Đenadić.

Glumica, koja igra naslovnu ulogu, primećuje da je u današnje vreme nelogičnije ući u brak iz ljubavi posle nekoliko dana poznanstva, dati sto hiljada evra čoveku kog si tek upoznao i ne postavljati previše pitanja o njegovoj prošlosti. A upravo sve to čini Đurđica u prvih nekoliko epizoda "Male supruge". Sa druge strane, Nikola Malbaša kaže da njegov junak Branko ulazi u brak zbog Hadži Orlovića, koji ga ucenjuje nakon što Branko od Đurđe dobije novac da vrati bratov dug.

- Branko je odrasto uz brata Milana, koji ga je izveo na pravi put, završio je studije medicine i postao doktor. Međutim, Brankov brat upada u dugove, uloge se menjaju i Branko mora da se bori sa problemima koje život donosi. Branko je rascepan na više strana i pitanje je da li može da izdrži. Đurđa je Brankova dobra vila, ali Miodrag Hadži Orlović, misteriozni tip iz senke, diriguje Brankovim životom. Zato se Branko oseća kao životinja u kavezu i počinje da puca. Branko nije klasičan romantičarski junak iz romana Mir-Jam već je u žanru trilera. Odgajan bez oca i majke, u opasnosti zbog Hadži Orlovića, bori se za opstanak i život i služi se sredstvima koja su upitna. Ne bih previše da otkrivam, ali Nada je žena koju Branko voli. Međutim, on sedi na dve stolice i bori se sa samim sobom i sa osećanjima, a to je, kao što svi znamo, najteža borba - dočarava nam Nikola Malbaša.

Davor Perunović, Foto D. Milovanović

I dok publika već očekuje da Nada donese nevolje ili čak naudi Đurđi, Tamara Radovanović, koja igra Nadu, otkriva šta će se desiti.

- Nada će se malo poigravati sa Đurđom, jer je to ženski, prirodno. One su potpuno različite osobe, sa drugačijim pogledom na svet i iskustvom. Đurđa je pod staklenim zvonom, a Nadu život nije mazio. One su u trojcu sa Brankom koji je vodu zamutio i koji treba sam i da je razbistri na kraju krajeva. Nada manipuliše i sve dovodi u pitanje, a samim tim se igra sa svima njima. Teško joj to pada jer ne voli javnost, nije srećna što mora da prekine ručak Branka i Đurđe, ali oseća da mora zato što zna da Branko nju ne voli - napominje Tamara Radovanović i dodaje da nikada nije igrala lik koji drugi zovu zavodicom, a ona komplikovanom ženom. - Njeno životno iskustvo je različito u odnosu na sve likove i vrlo je siv lik zato što je prošla kroz razne, neobične situacije za tako mladu devojku. Nada je borac, pomalo hladna, vrlo racionalna, ali ima emocije. Stalno je suzdržana i ne dozvoljava sebi da se otvori. Ona je prevarena žena, ali ne mogu potisnuti i da je ljubavnica. Pročitala sam knjigu i trudim se ostanem dosledna iskonskoj ideji da ona ipak mora imati dušu, stila i držanje, bez obzira na to što je sve prebačeno u sadašnje vreme.

Osim Milana (Miodrag Berić) i Jelisaveta je zaslužna što je Branko postao doktor, a glumica Jovana Jelovac Cavnić za "TV novosti" priča kako je do toga došlo.

- Između Branka i Milana je razlika petnaestak godina, a izgubili su roditelje kada je Branko imao samo pet godina. Milan se brzo ženi Jelisavetom, pa ona postaje majka svom deveru. Jelisaveta je sjajna žena, pravična, plemenita i porodica joj je na prvom mestu.

Božići su inače lepa slika srpske porodice, tu su jedni za druge, ljubav je osnova svega, praštaju i najveće greške jedni drugima, samo da su zajedno. Kroz seriju saznajemo da Jelisavetu more mnoge brige, non-stop je šibaju vetrovi, a ona želi da sačuva ljubav i održi porodicu na okupu. Ona zna da Branko sedi na dve stolice i provodi mnogo besanih noći zbog toga. Uprkos tome što ona i Branko imaju odnos majke i sina, ona izbegava da ga prekoreva i to radije prebacuje mužu. Ona je pre svega moralna žena, neko ko ne bi drugoga ni povredio ni prevario, pa joj je sve to strašno. Ali to je život. Božići i Đurđicina porodica osuđeni su na to da će uvek biti upleteni, kao što je i Nada sa njima upletena. Sada treba izabrati šta je veće, a šta manje zlo - zaključuje Jovana Jelovac Cavnić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)