U LAVIRINTU UMETNOSTI, ISTORIJE I KULTURE: Blažo Popović, autor serijala "Bez aranžmana", o snu da putuje po Italiji...

JELENA BANjANIN

24. 07. 2022. u 13:30

NOVINAR Blažo Popović imao je tri životna sna - da putuje po Italiji u kabrioletu, da objavi knjigu i da bude centarfor Crvene zvezde.

У ЛАВИРИНТУ УМЕТНОСТИ, ИСТОРИЈЕ  И КУЛТУРЕ: Блажо Поповић, аутор серијала Без аранжмана, о сну да путује по Италији...

Na Siciliji nadomak Sirakuze, Foto Privatna arhiva

Prvi je ostvario pre nekoliko godina, kada je započeo putopisni serijal "Bez aranžmana", i to baš od severa do juga Apeninskog poluostrva. Posle treće sezone i izleta u Belgiju i Holandiju, u četvrtom ciklusu, pod nazivom "Stari Mediteran" (utorkom, od 16.20, na RTV 1) Popović se vratio staroj ljubavi, Italiji, kako bi poveo gledaoce na putovanje od Sicilije sve do Tunisa.

- Prošao sam Italiju, doduše ne u kabroletu dok mi vetar mrsi kosu. Uskoro ću izdati knjigu o tim putovanjima, ne samo jednu, već planiram dve ili tri. U svakom slučaju, ostvario sam svoje snove, jer se treći sada sigurno neće dogoditi. Teško mi je da zamislim da neko kaže "hajde, izađi na Marakanu, obuci dres, samo malo protrči i daj gol". Kako da kažem, to je detinje, ali volim to - uz osmeh priča, za "TV novosti", Blažo Popović koji nam otrkiva da je stasavao uz putopise Zuke Džumhura.

- Odrastao sam na putopisima Zuke Džumhura, našeg poznatog slikara i pisca, koji se družio sa Momom Kaporom. Sedamdesetih godina, putovao je i po Mediteranu i po arapskim zemljama. On je to radio tako lako i lepo, da sam poželeo to ili nešto slično da radim i ja jednoga dana. Na kraju se to i ostvarilo. Putopisne priče otkrivaju onoga ko putuje i zapravo su mnogo intimnije nego što izgledaju. Ako se duboko zagledate u njih, upoznaćete ne samo grad, nego i onog ko je bio u tom gradu.

Sijena, Foto Privatna arhiva

Talasima Radija Dunav Popović je "zaplovio" pre bezmalo tri decenije, a skoro isto toliko radi na Radio-televiziji Vojvodine. U autorskoj emisiji "Otkopčano", tokom sedam godina ugostio je više od 500 uglednih, ali i manje poznatih ličnosti. Bio je urednik u nekoliko radijskih i TV kuća, da bi se 2007. vratio u RTV kao odgovorni urednik Zabavnog programa. Po završetku mandata na mestu direktora Pokrajinskog javnog servisa, vratio se prvoj ljubavi - novinarstvu, i ubrzo započeo putopisni serijal "Bez aranžmana".

- Hteo sam da prikažem kulturu, istoriju i umetnost gradova ili zemalja koje su nam bliske i koje volimo, a o kojima ne znamo baš mnogo. Italija je bila prva jer niko nije imun na tu zemlju, ali pitanje je koliko je poznajemo izvan nekoliko uobičajenih rečenica o Firenci, Rimu, Veneciji i Trstu. Otkrili smo, naravno, okean nepoznatih i manje poznatih priča, koje uzbuđuju istoričare i umetnike, ali i obične ljude.

Napulj, Foto Privatna arhiva

Na prvo putovanje Popović je otišao 2016. godine, bez prethodno utvrđenog plana, bez aranžmana, i tako je nastao naziv serijala.

- Krenuli smo u mrak Apeninskog poluostrva ne znajući mnogo o njemu. Niko nas nije čekao niti tražio, sami smo išli i tumarali po Italiji. I kao kada uzmete baterijsku lampu pa osvetlite deo prostora, tako se ispred nas otkrivala ta čudesna zemlja.

Za tri godine, Blažo Popović snimio je četiri sezone serijala i napravio 208 epizoda.

- Bili smo i u Francuskoj, ali to još nije montirano i spremno za emitovanje. Nedostaje nam jedno putovanje da završimo petu sezonu, a pitanje da li će ga i kada biti. Snimanja smo završili 2019, pre pandemije, ali serijal je aktuelan i danas jer se nismo bavili modernim trenutkom već tragovima prošlosti koji Italiju, Belgiju, Holandiju, Siciliju i Tunis čine posebnim. Nekad su to i fantazmagorične priče o mojim susretima sa izmišljenim ili stvarnim junacima iz prošlosti, razgovori sa piscima, istorijskim ličnostima, umetnicima i tako dalje. Teško je objasniti jer "Bez aranžmana" nije klasičan putopis, više je prolazak kroz lavirint istorije, umetnosti i kulture, zastajući na mestima koja meni, kao autoru, mom duhu i habitusu najviše prijaju. Možda bi neko drugi nešto drugo primetio u, na primer, Rimu, ali tamo sam video stvari koje su me lično tangirale, pa sam ih i prikazao.

Slike sa putovanja su veoma žive i stalno se vraćaju, priča nam Popović.

- Video sam u Italiji sedamdesetak gradova i sela, toliko ih nisam video ni u Srbiji, i teško je reći šta je najlepše. U Arecu, koji se nalazi u Toskani, i rodni je grad Petrarke, na glavnom gradskom trgu imate osećaj da ste tu bili. Onda se setite da je tu sniman film "Život je lep" u kome se na početku Roberto Benini spušta tim trgom na biciklu. I taj osećaj vas potpuno ponese. U svakom mestu ima nešto božanstveno što me je privuklo. Belgijski gradovi, Gent, Antverpen, Brisel, su fenomenalni na svoj način, drugačiji, lepi, zanimljivi, sa divnim ljudima. Holandija je, pak, nešto sasvim drugo, a da ne govorimo o Francuskoj i Parizu. Bilo bi lažno da kažem bilo šta osim da svaki od tih grdova ima posebnu magiju. Imao sam, na svu sreću, priliku da pokušam i uspem da u svojoj duši napravim razliku između gradova i sela jedne čitave zemlje kao što je Italija.

Zahvaljujući odlascima u evropske zemlje, naš sagovornik ističe da je naučio mnogo, posebno o slikarstvu, ali i o sebi.

- Nisam znao skoro ništa o mestima u koja je  trebalo da putujem. Kada treba da pišete o njima, to je kao da sklapate rubikovu kocku od ulica, istorijskih datuma, heroja, antiheroja, secikesa. Vrtite uzaludno te klimave deliće u nadi da ćete složiti slike, reči, boje, lica i da ćete uspeti da skockate priču kako mislite da treba. Nemoguće je ispričati priču o svim tim zemljama, barem meni je bilo, a ne zaći duboko u društvene nauke. Volim da kažem da sam na ovim putovanjima završio još dva fakulteta - istoriju i istoriju umetnosti. Putovanje je postupak koji vas iz korena menja jer upoznajete druge ljude i vidite, čak i u mojim godinama, da sebe ne poznajete dovoljno. Ako želite putovanjima da pobegnete od sebe i svog života, to nećete uspeti jer to ste vi. Mudrost, koju sam pokušao da u ovom serijalu da primenim, kaže: "jedini zen koji ćete pronaći na vrhu planine je zen koji sa sobom tamo budete odneli".

Sa ekipom serijala, Foto Privatna arhiva

Ovih dana, Blažo Popović je boravio u Beču gde je snimao kratki dokumentarni film.

- Moja ekipa i ja radimo već drugi film za Galeriju Matice Srpske u Novom Sadu.

Prethodni, o slici "Seoba Srba" Paje Jovanovića, uradili smo početkom godine za veliku postavku "Seobe" koja je deo projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture. Novi film posvećen je Urošu Prediću i nastaje povodom velike izložbe koja će biti u oktobru. Krenuli smo životnim putem umetnika i došli smo u Beč, u Akademiju likovnih umetnosti, koju je završio. Tu je Predić bio asistent jednom od tada najpoznatijih profesora, Kristijanu Gripenkerlu. U arhivi Akademije pokazali su nam dokumnete o Predićevom studiranju i svemu što je tamo radio, a razgovarali smo i sa rektorom Univerziteta. Već smo snimili Radoja Čupića, koji glumi Uroša Predića. Koristili smo citate iz Predićeve autobiografije koje Čupić izgovara i film je veoma sentimentalan, melanholičan i lep.

SPOJ SICILIJE I TUNISA

U ČETVRTOJ sezoni serijala "Bez aranžmana" Blažo Popović spojio je Siciliju i Tunis da bi napravio priču o Mediteranu.

- Prvi osvajač Sicilije bila je Kartagina koja se nalazila u današnjem Tunisu. Dakle, Hanibal i njegova vojska su iz Tunisa došli na Siciliju i zauzeli zapadni deo, dok su istočni deo zaposeli Grci. Tako je krenula istorija Sicilije u kojoj je Tunis imao značajnu ulogu - objašnjava nam autor serijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!