OD VENČANJA DO RADNIČKE POEZIJE: Sve tri izložbe sa društveno angažovanim temama u Kulturnom centru Beograda

M. A. K.

18. 07. 2022. u 14:18

SVE tri julske postavke u Kulturnom centru Beograda karakterišu društveno angažovane teme.

ОД ВЕНЧАЊА ДО РАДНИЧКЕ ПОЕЗИЈЕ: Све три изложбе са друштвено ангажованим темама у Културном центру Београда

Fotografija Nele Milić, Foto KCB

U Likovnoj galeriji, naša umetnica koja živi u Londonu Nela Milić bavi se položajem savremenih žena, u "Artgetu" grupa "Jednostavno rečeno", predvođea Miom Ćuk, prati posledice tranzicije, dok u "Podrumu", autorka iz Beča, Julija Gajsbaher, promene urbanog pejzaža Beograda.

ProjekatMilićeve, nazvanWeding Bellas, nastao je kao rezulatat umetničkih aktivnosti, intervjua i fotografske radionice, realizovane u saradnji sa ženama okupljenim oko migrantskog centra u istočnom delu Londona u kom i sama živi. Inače, umetnica je i viši predavač na Školi za dizajn na Londonskom koledžu, Univerziteta umetnosti u britanskoj prestonici.

Za izložbu u "Artgetu", kojoj su dali ime "Jutro naše zore: tražili smo fabriku, otkrili smo grad". Grupa "Jednostavno rečeno", koristila je arhivsku građu, intervjue, video-priloge, radničku poeziju i drugi materijal, koji čine baštinu Fabrike automobila Priboj (FAP). Pomoću toga su se upustili u istraživanje kako je jaka industrijska aktivnost oblikovala društveni i kulturni život Priboja, čineći fabriku i grad neodvojivim jednim od drugog. Kako se ističe u najavi postavke, najuzbudljiviji deo su razgovori sa ljudima, neposrednim akterima, prijateljima i članovima porodica, koji su se uz puno emocija i anegdota, prisećali minulih vemena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović