ODJEKUJE TADIĆEV STIH: Mladom pesniku Matu Uljareviću uručeno prestižno pesničko priznanje

M. Mirković

15. 07. 2022. u 07:22

IME Novice Tadića zrači u našoj novijoj poeziji silinom svoje originalne i mračne poetike.

ОДЈЕКУЈЕ ТАДИЋЕВ СТИХ: Младом песнику Мату Уљаревићу уручено престижно песничко признање

Mato Uljarević, Foto Z. Jovanović

Njegova autentična književna pojava prenijela je na ovu nagradu dio te posebnosti, oplemenjujući je i ističući u odnosu na druge. Kao što je i svaka Tadićeva pjesma jasno njegova i drugačija, jasno odudara.

Ovim je rečima juče započeo svoje obraćanje novi laureat prestižnog pesničkog priznanja "Novica Tadić", mladi pesnik Mato Uljarević (25), na svečanosti u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka kojoj je tradicionalno prisustvovala i Zorica Tadić, supruga preminulog velikana.

Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić, članovi su Komisije koja je Uljarevićev rukopis "Gušterov rep" izdvojila među 64 rukopisa autora do 35 godina starosti, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja.

RUKOPIS

NAGRADA "Novica Tadić" podrazumeva diplomu i plaketu s likom našeg velikog pesnika i novčani iznos, te objavljivanje nagrađenog pesničkog rukopisa u ediciji "Prisustva", u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

- Mato Uljarević je očito veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosvešću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički "hvata" stvarnost - ali je istovremeno igrivo "otuđuje" i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi po pravilu zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću - naveli su u obrazloženju odluke o nagradi, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a jedinstvena je po tome što je osnovana sa namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji.

Sam Uljarević govorio je juče i o Tadićevom stihu koji "sam svedoči o svojoj istini i ne boji se da li će biti opovrgnut", kao o "tezi koja se samouspostavlja", o jasnoći sa kojom je Novica pevao o mraku svuda oko nas udarajući kao oštrica noža pravo, silno, do kraja iskreno.

- Nagrada "Novica Tadić" je posebna i važna i zato što se odnosi na cjelokupan srpski jezički i kulturni prostor, bez obzira na granične linije kojima se jedna zajednička, velika kultura pokušava dijeliti na više palanački samodovoljnih kulturnih scena - istakao je laureat, koji sa srpskim umetnicima u Crnoj Gori ima grupu "Mi znamo ko smo".

- Očuvanje jedinstvenog kulturnog prostora jedan je od najvećih izazova sa kojima se naša kultura trenutno susreće. U tom smislu Ministarstvo kulture Republike Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka dodeljujući iz godine u godinu ovo priznanje, na pravi način brinu o tri temeljna pitanja srpske kulture, a to su: podrška novoj generaciji autora, sjećanje na naše velikane, i čuvanje integralnog kulturnog prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)