NAGRADA "NOVICA TADIĆ" MATU ULJAREVIĆU:Priznanje mladom pesniku za zbirku "Gušterov rep"

V.V.S.

13. 07. 2022. u 22:23

SVEČANA dodela prestižne književne nagrade "Novica Tadić" za mlade pesnike biće održana u četvrtak 14. jula u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

НАГРАДА НОВИЦА ТАДИЋ МАТУ УЉАРЕВИЋУ:Признање младом песнику за збирку Гуштеров реп

foto:Promo

Nagrada za 2022. godinu pripala je mladom i perspektivnom pesniku Matu Uljareviću, za rukopis "Gušterov rep".

- Mato Uljarević je očito veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosviešću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički "hvata" stvarnost - ali je istovremeno igrivo "otuđuje" i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi po pravilu zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću - naveli su članovi komisije u obrazloženju, koji su radili u sastavu Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić.

Komisija je razmatrala ukupno 64 rukopisa autora do 35 godina starosti, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja. Nagrađeni autor će dobiti diplomu i plaketu s likom Novice Tadića i novčani iznos, a u ediciji "Prisustva", u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen nagrađeni rukopis. Ovo ugledno priznanje dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju