SA NEBOM U KOSI: Pesnička knjiga "Blagoslovi" Branislava Matića predstavljena u Srpskoj književnoj zadruzi (FOTO)

D. Bt.

08. 07. 2022. u 07:40

POSLE "Ostrva" (2020) i "Hiperborejskog letopisa" (2015) Branislav Matić (1965) objavio je treću pesničku knjigu "Blagoslovi", koja je juče predstavljena u SKZ.

СА НЕБОМ У КОСИ: Песничка књига Благослови Бранислава Матића представљена у Српској књижевној задрузи (ФОТО)

Foto: M. Zavišić

Na vezu pesnika sa zavičajem koja je neraskidiva, urođena i usađena, ukazala je Maja Stokin, i objasnila:


- Ona živi u okamenjenim slikama čije obrise vreme ne može da naruši. Tišinu i spokoj u atmosferi pesme blago remeti jedino šum Drine i pesma kamena. I dečak i čovek, za vreme trajanja svog zemnog života osluškuju samo glas koji rađa pesmu zavičajnu. Bez glasa slavuja, sojke i kraguja, gora bi odavno zanemela od tolike smrti. Sve imaginacije u Matićevoj poeziji kopaju po dubini duše, vladaju istorijom, traže ono prvobitno i glačaju ono večno.

Foto: M. Zavišić

 


U drugom ciklusu lirski subjekt oživljava portrete Vojinovića tako što pričama iz drevnih mitova provocira imaginaciju i osluškujući svoj um i srce izoštrava slike svojih predaka "sa nebom u kosi, sa rekom pod nogama", dodala je Stokin.

Foto: M. Zavišić

 

Citirajući stih "znaš li ti, sinko, čijim korakom koračaš?", Jovan Pejčić je istakao:


- Odgovor je rodoljubiv, tkaju ga povest i pamćenje, srpska predanja i legende, neprolazni mit slobode - autorov porodični kao svenarodni rodoslov, i obrnuto. I sve je to dato u lirskim jezičkim konkretnostima, u izrazu čistom i slikovitom, koji nacionalnoj veri i simbolici unetim u stih daju univerzalna značenja. 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture