SRPSKI FILM VEĆ HIT NA "NETFLIKSU": Miloš Škundrić o velikom uspehu "Dugog putovanja u rat"

A. POPADIĆ

03. 07. 2022. u 07:00

PRE samo pet dana, na Vidovdan, "Netfliks" je u kataloge 30 evropskih zemalja uvrstio prvi dokumentarni film iz Srbije "Dugo putovanje u rat", a film Miloša Škundrića je već ušao u top 10 najgledanijih u Holandiji i Švedskoj.

СРПСКИ ФИЛМ ВЕЋ ХИТ НА НЕТФЛИКСУ: Милош Шкундрић о великом успеху Дугог путовања у рат

Foto Promo

- "Dugo putovanje u rat" je srpski film koji za sada ima najveću distribuciju na "Netfliksu", u 30 zemalja sa oko 70 miliona pretplatnika. Uređivačka politika im je takva da film može da se gleda u Evropi, ali ne i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji - kaže, za "Novosti", njegov autor Miloš Škundrić i dodaje:

- Nije važno da li je film prvi ili drugi, važno je da ima što više naših filmova na "Netfliksu" i drugim platformama.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj "napeti politički triler" (premijerno prikazan 2018) govori o uzrocima Prvog svetskog rata i o tome kako je rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata. Sagovornici u filmu su neka od najpriznatijih svetskih imena na polju istorije, to su profesori sa Oksforda, Kembridža, Lomonosova, Univerziteta u Beču...

- Sada kada se svet nalazi u kritičnim trenucima, dobro je da se čuje naša strana istorije, balkanski ugao. Posebna mi je čast što mi se javio jedan od glavnih sagovornika u filmu, britanski istoričar i profesor Džon Rol, najveći poznavalac života kajzera Vilhelma II i prilika u Nemačkom carstvu, i poručio da bi, po njegovom mišljenju, "film trebalo da bude obavezan za svakog istoričara Evrope, jer prikazuje balkansku perspektivu, koja ja na Zapadu često nevidljiva" - dodaje Škundrić i napominje da "na putu do `Netfliksa`" veliku zahvalnost duguje Filmskom centru.

Ilustracija Scena iz budućeg filma

I dok se ovih dana ponovo priča o njegovom četiri godine starom filmu, reditelj u svojoj glavi uveliko kalkuliše i sklapa produkciju svog prvog igranog filma "Šifra Vuk", za koji je prošlog leta dobio podršku na konkursu FCS. Novi film doneće i potpunu promenu teme, jer će se baviti pojavom "letećeg tanjira" tokom sedamdesetih iznad Titograda. Glavni junak je tada mladi oficir Zvonko Jurjević koji je prvi prijavio pojavu NLO na nebu, a potom je usledila jurnjava za njim po celoj Jugoslaviji. Glavnu ulogu, otkriva nam reditelj, igraće Goran Bogdan.

- To je priča o ljudima koji su stavljeni na probu usled neobičnih okolnosti. Šta se desi kada se u jednom strogo kontrolisanom sistemu i hijerarhiji, kakva je tadašnja vojska, pojavi nešto što je nepostojeće, nemoguće? U osnovi to je lična drama jednog lika, sa puno komičnih elemenata, ali, s druge strane, ona, zbog NLO, ima i taj SF momenat - objašnjava Škundrić.

U pripremi filma "Šifra Vuk" Škundrić je proučavao arhivu, ali i razgovarao sa svedocima događaja, poput gorepomenutog Zvonka Jurjevića, njegovog zamenika Đure Stupara, oficira Milana Mačeka i drugih. Autor kaže da bi "ako se sve kockice sklope" snimanje moglo da počne krajem 2023. godine.

Foto N. Skenderija

"TOP GAN" NA NAŠ NAČIN

FILM "Šifra Vuk" imaće i scene avijatičarske akcije, možda, po ugledu na čuveni "Top gan"?

- Nije taj tip filma - kaže Škundrić kroz osmeh, ali dodaje:

- Ta škola u Titogradu jeste bila jugoslovenski "Top gan", odnosno, centar za borbenu obuku, kao onaj u Americi. U tom trenutku, međutim, oni su sporovodili osnovnu letačku obuku pitomaca iz Zambije. Tito i Kenet Kaunda, predsednik Zambije, imali su ugovor po kom je Ratno vazduhoplovstvo Zambije školovalo njihove pitomce kod nas, od prvog sedanja u avion do borbene obuke. I baš na kraju njihove obuke pojavio se pomenuti NLO. Biće dosta komičnih elemenata nastalim upravo na toj kombinaciji motiva crnci-Crna Gora-vojska-NLO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna