PESNIČKO BDENIJE I DODELA NAGRADA: Završene Vidovdanske svečanosti u porti manastira Gračanica, prisustvovao i patrijarh Porfirije

D. ZEČEVIĆ

28. 06. 2022. u 00:18

U PORTI manastira Gračanica u ponedeljak veče održana je završna manifestacija Vidovdanskih svečanosti „Vidovdansko pesničko bdenije” na kojoj su tradicionalno dodeljene književne nagrade Zlatni krst kneza Lazara, Gračanička povelja, Kondir Kosovke devojke i Pero despota Stefana Lazarevića...

ПЕСНИЧКО БДЕНИЈЕ И ДОДЕЛА НАГРАДА: Завршене Видовданске свечаности у порти манастира Грачаница, присуствовао и патријарх Порфирије

Foto: D. Zečević

Nagrada Zlatni krst kneza Lazara za celokupno stvaralaštvo ove godine je dodeljena Slobodanu Zubanoviću, pesniku i esejisti iz Beograda za „obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus.“

„Gračanička povelja“ uručena je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za „pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu.“ Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, pripao je „Kondir Kosovke devojke“ za „postojanje lirskog, ženskog ja, ili junakinje koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja“.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege. Ova književna manifestacija održana je u prisustvu patrijarha Porfirija, vladike Teodosija, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, predstavnika Srpske liste i velikog broja žitelja centralnog Kosmeta.

Posle  dodele priznanja i pesnika koji su nastupili pred publikom u porti, svi posetioci imali su priliku da uživaju u muzici Big benda RTS. Inače, njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije u predvečernjim časovima stigao je u manastir Gračanicu, dok će ujutru nakon liturgije i dodele medalja Majka devet Jugovića služiti i parastos na Gazimestanu.

 Dolazak patrijarha - blagoslov

Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Petar Petković poručio je da je veliki blagoslov za sve Srbe sa Kosova i Metohije dolazak patrijarha srpskog Porfirija na KiM. Kako je Petković napisao na Fejsbuku, posebna je čast dočekati Vidovdan u svetoj Gračanici sa patrijarhom.

- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je među svoj verujući narod na Kosovu i Metohiji. To je veliki blagoslov za sve Srbe sa Kosova i Metohije i posebna je čast sa njim dočekati Vidovdan u svetoj Gračanici - napisao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)