SVE BETOVENOVE SIMFONIJE: Jednodnevni maraton Beogradske, Dortmundske i Slovačke filharmonije u Novom Sadu

J. SIMIĆ

27. 06. 2022. u 08:11

U NIZU izvanrednih programa kojima Novi Sad ove godine proslavlja svoju titulu Evropske prestonice kulture juče je priređen "Betoven maraton," nezaboravan praznik za poklonike klasične muzike - celodnevno izvođenje i slušanje svih devet simfonija nemačkog kompozitora Ludviga Van Betovena (1770 - 1827), nadmoćnog stvaraoca na prelazu era klasicizma i romantizma.

СВЕ БЕТОВЕНОВЕ СИМФОНИЈЕ: Једнодневни маратон Београдске,  Дортмундске и Словачке филхармоније у Новом Саду

Dirigent Gabrijel Felc, Foto Tanjug

Ovaj jedinstveni muzički maraton u okviru programskog luka "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, osmislio je jedan od najistaknutijih nemačkih dirigenata Gabrijel Felc, koji je juče gotovo tokom celog dana, od 10 do 22 sata, najpre u novosadskoj Koncertnoj dvorani, a potom na Petrovaradinskoj tvrđavi dirigovao dvema filharmonijama - Beogradskom i Dortmundskom.

Dirigent Felc, koji je i generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef dirigent Dortmundske i Beogradske filharmonije, rekao je da dok je razvijao ideju o maratonu, najjača motivacija nije mu bilo puko takmičenje već želja da on i njegovi muzičari publici prirede osećanje putovanja kao i spoznaju ogromnog Betovenovog dela. A sve to uz poruku harmonije, sreće i humanosti.

Tako je i bilo. Spektakl je započeo u prelepoj, novoizgrađenoj Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.Beogradska i Dortmundska filharmonija izvele su osam Betovenovih simfonija. Nastup se sastojao iz četiri koncerta na kojima su se, pod dirigentskom palicom maestra Felca, smenjivali muzički virtuozi iz Dortmunda i Beograda. Završni taktovi Osme simfonije odjeknuli su salom izvanredne akustike oko 18 sati.

Beogradski filharmoničari, Foto M. Đoković

Nastavak spektakla usledio je sinoć na Petrovaradinskoj tvrđavi gde je pod otvorenim nebom više od 200 muzičara iz Beogradske i Dortmundske filharmonije, Slovačkog filharmonijskog hora i četvoro solista - Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork izveli Devetu simfoniju i "Odu radosti".

Zadovoljna lica posetilaca i višeminutni aplauz svedočili su da je Novi Sad iznedrio još jedan vrhunski muzički događaj kojim bi se rado podičile i svetske metropole, a koji je, pritom bio besplatan za publiku.

Tvrđava mira

BETOVEN maraton deo je programskog luka Evropske prestonice kulture "Tvrđava mira", koja se bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica tragajući za kulturom mira. Do 17. jula Novi Sad će ugostiti više od 1.500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)