OTVARAMO NOVE TEME: Festival Bašta Fest će 9. put biti održan od 30. juna do 3. jula

A. P.

26. 06. 2022. u 06:15

BAŠTA Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održan od 30. juna do 3. jula.

ОТВАРАМО НОВЕ ТЕМЕ: Фестивал Башта Фест ће 9. пут бити одржан од 30. јуна до 3. јула

Foto: Opština Bajina Bašta

Festival su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša sa ciljem promocije mladih domaćih i internacionalnih autora, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Takmičarski program ovogodišnjeg, 9. Bašta Festa, objavljen je nakon razmatranja čak 700 prijavljenih filmova iz svih krajeva sveta. Selektorka Maja Šuša izabrala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

- Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme - istakla je umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija, kao i dve specijalne nagrade.

- Očekuje nas 9. izdanje Bašta Festa i ono je za nas izuzetno važno. Već sada je izvesno da je festival u mnogim segmentima porastao i da se svi planovi koje smo razvijali polako ispunjavaju. Sve to nam je bitno jer je jasan pokazatelj da je naš koncept zaživeo, ili bolje rečeno, preživeo sve izazove, i da je vreme da ga nadograđujemo - kazao je direktor festivala Jovan Jelisavčić.

Bašta Fest će biti zatvoren projekcijom filma "Posle zime" Ivana Bakrača, 3. jula, u Open Air parku "Borići", nakon dodele nagrada. Festival time nastavlja staru tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti debitantskom ostvarenju koje je po mišljenju Bašta tima obeležilo prethodnu godinu.

TROČLANI ŽIRI

GLAVNI žiri činiće Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Nagrade će biti dodeljene za najbolji film u celini ("Zlatna imaginacija") i najbolju mušku i žensku ulogu ("Zlatna interpretacija"). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)