SEĆANJA SU KOŽA DUŠE: Kosančićev venac je znakovito mesto našeg ožiljka (FOTO)

M. Mirković

22. 06. 2022. u 14:37

NA POSEBNOM, za svakog knjigoljupca svetom mestu prepunom simbolike i istorije, među zidinama predratne Narodne biblioteke do temelja srušene u šestoaprilskom bombardovanju Beograda, Dejanu Aleksiću uručena je juče, na najduži dan u godini, novoustanovljena nagrada "Vladan Desnica".

СЕЋАЊА СУ КОЖА ДУШЕ: Косанчићев венац је знаковито место нашег ожиљка (ФОТО)

Foto M. Anđela

Utemeljena na ideji da najbolji biraju najboljeg, nagrada koju odabrani pisci dodeljuju piscu, Aleksiću je pripala za već nagrađivani njegov roman prvenac "Petlja", u izdanju "Lagune".

Upravnik NBS dr Vladimir Pištalo zahvalio se kako Ministarstvu kulture na podršci pri ustanovljenju priznanja, tako i piscima koji su njegovu dodelu omogućili, te rekao:

- Uvek sam ganut kada se nađem na ovom mestu, na Kosančićevom vencu. Ne znam nijednog novinara, pisca, bibliotekara, svešteno lice, nikoga ko ne bi želeo da ono bude obnovljeno, pretvoreno u memorijalni kompleks, mesto sećanja na najveći kulturocid, na pola miliona popaljenih knjiga, rukopisa od 12. do 18. veka, na jezicima od Venecije do Konstantinopolja. To bi bio jedini pravi način za prevazilaženje traume. Raduje me što se dodela ove nagrade, na ovom mestu, odvija na dan letnje dugodnevnice. Vladan Desnica, jedan od najsuptilnijih pisaca našeg jezika, govorio da bi voleo da umre na sunčan dan, a današnji je, sa oba kraja, najudaljeniji od smrti, dan male besmrtnosti.

Pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, i sam napomenuvši kako se među srušenim zidinama biblioteke oseća kao da je okružen kamenim knjigama koje čekaju da ih se obnovi, izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo prekinulo pasivnost, a država najzad imala "petlju" da stane iza jedne velike književne nagrade, pored tolikih lokalnih i privatnih, i ustanovi ovu iza koje stoji NBS kao jedna od temeljnih institucija naše kulture.

I predsednik žirija, akademik Dušan Kovačević, govorio je o značaju i svetosti svake biblioteke, pa i ove do temelja srušene u zločinačkom poduhvatu, i poželeo da već drugo priznanje "Vladan Desnica" bude uručeno na istom mestu, ali obnovljenom i pretvorenom u mesto sećanja.

- Sećanja su metafizička koža duše, dakle, mogu poneti ozlede i ožiljke. Nalazeći se upravo na mestu jedne takve rane, ne možemo se oteti utisku da se sa tkiva kolektivnog pamćenja našeg naroda, kao sa kakvog živog palimpsesta, mogu čitati tragovi nevolje i bolni udari sudbine - reči su kojima je svoju besedu započeo Dejan Aleksić, prvi u nizu laureata priznanja, i naglasio:

- Odavno je naša kultura zaslužila ugledno književno priznanje koje nosi ime Desnice. Evo nas sada, na znakovitom mestu našeg ožiljka u sećanju i sećanja u ožiljku, okupljenih u lepoj svetkovini knjige i reči koje bi da se uspnu u sjaj. Zahvalan sam do suptilne dirljivosti što sam udostojen da se u tom sjaju pojavim i progovorim pred vama.

Aleksić je, za "Novosti", otkrio da mu posebno znači što je ovo nagrada za roman, njegov prvi, kao potvrda vrednosti kvaliteta dela koje je za njega bilo ulaznica u jedan potpuno novi i drugačiji stvaralački horizont, ali i to što su u žiriju isključivo pisci:

- Stvaraoci drugačije posmatraju kada vrednuju delo, mogu biti prisniji čitaoci od tipičnih kritičara i tumača književnosti, oni znaju šta je stvaralački proces i vide neke aspekte koje neko ko nije stvaralac ne uočava. Naposletku a možda i najvažnije, beskrajno mnogo mi znači činjenica da nagrada nosi ime pisca sa najspecifičnijim, najsuptilnijim proznim izrazom. Meni je još u srednjoškolskim danima kada ga i otkrivamo, Desnica bio željeni model izraza u romanesknoj strukturi. Ta prozna rečenica koja u velikoj meri zvuči kao stih, zapravo to je muzika, a on je muziku poznavao i svirao, muzikalnost njegove rečenice, a zatim i celih manjih i većih struktura čini da zvuči kao simfonija, čitalac sluša muziku predivnog jezika, i prvi put je naš jezik u tom književnom formatu zazvučao na taj način.

ARSIĆEVA: SLOBODA ČITANjA

PISCI u žiriju su imali tu slobodu da nezavisno čitaju i, po svom unutrašnjem kriterijumu biraju - objasnila nam je Ljubica Arsić, članica žirija. - Ja uvek biram knjigu koja "deluje" pre svega, a "Petlja" sjajno funkcioniše na nivou pisac - čitalac, ona "deluje na kožu", ne računa na neko racionalno kritičarsko obrazloženje, već je uzbudljiv roman, sa antijunakinjom koja se u ime svoje slobode ogrešuje ponekad i o život, a čija me je ekskluzivnost privukla.

U žiriju su bili i Dejan Stojiljković, Enes Halilović, Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Milisav Savić, Mirjana Mitrović i Vule Žurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)