SA PUŠKINOM, IZ BEOGRADA U SVET: Izložba Mire Maoduš posvećena velikom ruskom pesniku svečano će biti otvorena u prestoničkoj Galeriji 73

M. KRALj

16. 06. 2022. u 16:32

DOK se pod pritiskom politike velikani ruske umetnosti i kulture proteruju iz mnogih evropskih sredina, naša slikarka sa pariskom adresom, Mira Maoduš, svojim novim delima slavi pesnika "Evgenija Onjegina" i "Pikove dame", pa će večeras, u Galeriji 73 (na proslavu dana ovog izlagačkog prostora) svečano biti otvorena njena izložba "U čast Puškinu".

СА ПУШКИНОМ, ИЗ БЕОГРАДА У СВЕТ: Изложба Мире Маодуш посвећена великом руском песнику свечано ће бити отворена у престоничкој Галерији 73

M. Anđela

Ova postavka, na kojoj je jedna slika posvećena i Sergeju Jesenjinu, deo je ciklusa Celebrating Mira Maodus, koja će njenu posvetu ruskim poetskim genijima "proneti svetom", tačnije predstaviti u Francuskoj, Italiji, u Trebinju, Kanadi i Japanu.

- Puškin je veliki svetski pesnik, koji je u svojim mladalačkim stihovima pronalazio inspiraciju u francuskom pesništvu, spajajući u ranoj lirici tradicije francuskog i ruskog klasicizma. U Francuskoj je izuzetno voljen i cenjen, i radovi posvećeni njemu neizostavni su na postavci kojom će delo Mire Maoduš biti predstavljeno u više zemalja u različitim delovima sveta - kaže, za "Novosti" Silija Pampaloni, istoričarka umetnosti iz Pariza, pokretač ciklusa Celebrating Mira Maodus, koja je upravo povodom izložbe u Galeriji 73 doputovala u Beograd.

Slikarka Mira Maoduš, M. Anđela

Autorka koja svoje zamisli realizuje na slikama rađenim uljem, akrilikom, temperom, gvašom, ali i akvarelom i crtežom, gotovo čitave dve decenije dela uglavnom posvećuje slovima. Odnedavno su na njena platna dospeli i brojevi. Slovima i brojevima, jarkog kolorita, gradi apstraktne kompozicije.

- Ove slike nisu sklone himničnom veselju, neutaživoj potrebi za šarenilom - ističe u katalogu jedan od naših najuglednijih istoričara umetnosti Đorđe Kadijević. - U njima ima neke ozbiljnosti koja reguliše optimalni odnos onoga što je sadržaj namenjen čulu od onoga namenjenog duhu. Zato Mira Maoduš jednako uspešno radi slike u malom i velikom formatu. Prostor za nju, baš kao i forma žive u "ljubavi" i nisu one gospodarice njenih slika. Kraljica kompozicija Mire Maoduš jeste i ostaje boja. Ona je ta koja potčinjava prividnu dominaciju elemenata forme i prostora i u njihovoj sintezi proizvodi naročitu radost gledanja čija tajna moć je u koloristički razbuktaloj svetlosti koju vam daju ove slike.

Dela Mire Maoduš čuvaju se u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Galerija 73, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Narodnom muzeju u Kruševcu, Mijagi muzeju u Tokiju, Muzeju savremene umetnosti u Kamakuri, kao i u mnogim privatnim zbirkama. Od 1998. redovno se reprodukuju i kao novogodišnje čestitke Uneska.

Platno "Puškinu" Jesenjin, Foto Galerija 73,

Deda Teslin brat

MAJKA naše umetnice, Sofija Tesla, bila je bratanica Nikole Tesle. Rođena u Metku 1942, Mira Maoduš studirala je slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu (1965-1968), gde joj je jedan od profesora bio - Jozef Bojs. Školovala se i na čuvenoj venecijanskoj Akademiji (1969-1972), ali i Nacionalnoj akademiji lepih umetnosti u Parizu (1972-1975). Magistrirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Milanu 1978. Osim u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Japanu, boravila je u Rusiji, Engleskoj i SAD. Član je japanske grupe umetnika Ša-Đi-Cu od 1983. i ULUS-a od 1987. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)