NAGRADA "GROZDANA OLUJIĆ": Još jedno književno priznanje namenjeno za mlade autore

D. Bt.

13. 06. 2022. u 13:41

POŠTUJUĆI želju naše poznate književnice Grozdane Olujić (1934-2019), fondacija koja nosi njeno ime, ustanovila je nagradu za najbolju proznu knjigu (romani, zbirke pripovedaka i bajke) autora ili autorke do 35 godina, objavljenu na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

НАГРАДА ГРОЗДАНА ОЛУЈИЋ: Још једно књижевно признање намењено за младе ауторе

Foto Privatna arhiva

Prijava na konkurs traje do 10. jula ove godine, a nagrada podrazumeva novčani iznos od sto hiljada dinara i plaketu. Prijavljena dela ocenjivaće žiri u sastavu prof. dr Jelana Panić Maraš, dr Tijana Tropin i prof. dr Predrag Petrović. Pobednik će biti proglašen 30. avgusta, na rođendan književnice, a nagrada dodeljena u septembru.

- Namera ove nagrade je da podstiče i afirmiše stvaralaštvo mladih pisaca za decu i za odrasle - kaže, za "Novosti", Predrag Petrović.

- Grozdana Olujić je svoj prvi roman "Izlet u nebo" (1957) objavila kada je imala dvadeset dve godine. Ova hvaljena ali i osporavana knjiga bila je veliki iskorak u našoj književnosti jer je na drugačiji, nekonvencionalan način tretirala odnose među mladima. Roman je preveden na nekoliko jezika a po njemu je 1962. godine snimljen film "Čudna devojka" u režiji Jovana Živanovića. Tokom narednih godina pojavili su se i romani "Glasam za ljubav", "Ne budi zaspale pse" i "Divlje seme" kojima je autorka nastavila svoju opredeljenost da smelo pripoveda o životu, ljubavi i nedoumicama mladih ljudi, što je označilo prekretnicu u našoj književnosti za omladinu. Od zbirke "Sedefna ruža i druge bajke" (1979) Grozdana Olujić postaje jedna od naših vodećih autorki za decu čija dela doživljavaju svetski uspeh.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)