NOVINARSTVO JE OSTVARENJE MOJIH SNOVA: Anđela Đurašković, voditeljka "Jutra" na Prvoj TV, o posebnim trenucima kada adrenalin proradi

Katarina Nikolić

11. 06. 2022. u 14:21

ANĐELU Đurašković, mladu uspešnu voditeljku gledamo u Jutarnjem programu na Prvoj televiziji, koji vodi sa kolegom Milošem Radenkovićem.

НОВИНАРСТВО ЈЕ ОСТВАРЕЊЕ МОЈИХ СНОВА: Анђела Ђурашковић, водитељка Јутра на Првој ТВ, о посебним тренуцима када адреналин проради

Foto Privatna arhiva

Želela je da se bavi novinarstvom, za to se i školovala, a kao volonter, na poziv drugarice, kalila je zanat na televiziji Avala, što je, kako nam priča za "TV novosti", bilo ostvarenje snova.

- Nije mi bilo važno što sam bez ikakve zarade radila po 10 sati, bilo mi je uživanje i zadovoljstvo da učim posao od profesionalaca i da u praksi primenjujem naučeno na fakultetu. Radila posao koji volim, tako je i danas.

Iskustvo koje je gradila na različitim televizijama, TV Avala, Pink, Ženska TV i TV Prva, i u različitim TV formatima, od zabavnih programa do informativnih, samo potvrđuje njen stav da je novinarstvo sjajna profesija jer daje priliku da se javnost informiše o svim važnim društvenim temama, da se ukaže na probleme, a potom da se pomogne pri njihovom rešavanju, odnosno da se zastupaju interesi običnog čoveka.

Novinarstvo, kaže, daje priliku za sva pitanja koja vas zanimaju, a da pritom odgovor ne sme da izostane.

To su, kaže nam Anđela, prednosti ove važne i odgovorne javne profesije.

- I kao i svaki drugi posao, i ovaj ima mane, nosi veliku odgovornost, i nekada može biti veoma stresan.

Radili ste na različitim TV formatima, koji vam najviše prija i odgovara vašem senzibilitetu?

- Ranije sam mislila da su to zabavni TV formati, kakve sam i radila. Međutim, kako su godine prolazile, a ja kao novinar stasavala, sve više sam želela da se bavim ozbiljnijim društvenim temama, što je danas slučaj.

Trenutno vodite jutarnji program sa kolegom Milošem Radenkovićem. Da li je to nešto u čemu ste se definitivno pronašli? Ustajete u 4:15. Da li ste jutarnji tip i kako ste se navikli na takav biološki ritam života?

- Jutarnji program u ovom trenutku jeste ono u čemu sebe vidim i u čemu sam se pronašla iako nisam jutarnji tip. Ni posle toliko godina rada na "Jutru" ne mogu da se naviknem na ustajanje u sred noći, ali kada špica za emisiju krene i adrenalin proradi, sve se to zaboravi. Ima to i svojih prednosti, kući sam već oko 13 časova i imam ceo dan pred sobom.

Za jutarnji program goste biraju jako pažljivo sa timom urednika. Uglavnom su to najbolji stručnjaci iz oblasti i vrlo kompetentni sagovornici za temu o kojoj se govori u programu. Publika to prepoznaje, što rezultira dobrom gledanošću programa.

Anđela je, ističe, ponosna na sve svoje intervjue i gostovanja do sada, a među njima izdvaja zlatne sportiste.

- Zadovoljstvo je kada pravo sa nekog takmičenja i osvojene medalje dođu kod nas u studio.

Foto Privatna arhiva

Da li postoji gost koji vas je "namučio" u razgovoru? Da li pamtite neki intervju zbog koga ste bili nervozni, ili koji vam je predstavljao pravi izazov? Da li je neko odbio da vam bude sagovornik?

- Trudimo se da mi budemo ti koji će da namuče goste (osmeh). Bilo je mnogo izazova, ali ništa ne može da iznenadi dobro pripremljenog i informisanog novinara. To mi je najvažnije - da se dobro pripremim za svakog sagovornika, čak i za one o kojima mislim da znam sve. Niko do sada, srećom, nije odbio gostovanje, iako je bilo dosta pomeranja i odlaganja, ali odbijanja nije bilo.

S obzirom da ste dugo radili i u emisiji "150 minuta", a sada vodite Jutarnji program, da li je bilo nekih neuobičajenih momenata, događaja, anegdeta sa snimanja?

- Uh, anegdota ima svakoga dana jer radimo četiri sata programa uživo. Od trčanja i saplitanja 10 sekundi pre početka programa, preko raznih pehova, ulaska pogrešnog gosta u studio, do pucanja suknje u koju sam jedva ušla.

Svojevremeno ste vodili i igre na sreću i jednom ste izgovorili odlučujući broj koji je upotpunio niz za najveću Loto sedmicu u istoriji Državne lutrije Srbije, od čak 6 miliona! Možete li sa čitaocima da podeliteto iskustvo kakav je osećaj usrećiti nekoga sa tolikim novcem?

- To je bilo u januaru 2019, ako ne grešim, par meseci pre nego što sam otišla na trudničko i porodiljsko odsustvo. Čekala se ta sedmica više od godinu dana i osećala sam da ću je izvući, tako da sam se nekako psihički pripremila za to. A osećaj da si nekome ulepšao život time što si mu saopštio da je postao milioner je fenomenalan.

Nadam se da me taj čovek drži uramljenu, pošto je ta sedmica izvučena čim sam ja počela da vodim Loto. Zanimljivo je da sam tada bila trudna, tako da smo Mihajlo i ja zajedno izvukli tu kombinaciju.

Već ste rekli da majčinstvo smatrate svojim najvećim uspehom. Kako sada gledate na život i koliko vam je to promenilo svakodnevnicu?

- Sada se sve organizuje po Mihajlu i po njegovom bioritmu, što ponekada nije lako, ali uživam da mu pričinjavam zadovoljstvo i da se bavimo aktivnostima koje on voli. Došla sam do toga da mi neke moje aktivnosti, koje sam ranije obožavala, sada budu nevažne, jer mi se više ide sa njim u park, igraonicu, u šetnju.

Kada imate vremena samo za sebe i niste u užurbanom medijskom svetu, gde pronalazite mir i kako se opuštate? Koji su vam hobiji?

- Mir pronalazim u okrilju svoje porodice i prijatelja i tako se najbolje i opuštam. Kafa sa kumom, šetnja sa mamom, večera sa mužem. Jako volimo da putujemo, što sami, što sa Mihajlom, tako da sam stalno u planiranju i iščekivanju neke naše nove avanture i vremena kada smo usmereni samo jedni na druge.

S obzirom da imate značajno iskustvo u radu na različitim formatima, da li imate neke nove projekte u planu?

- Nisam osoba koja mnogo razmišlja unapred i ne bavim se dugoročnim planovima, nekako mi se do sada u životu nameštalo sve u svoje vreme. Trudim se da uživam u trenutku, pa tako i sada uživam u programu koji radim I dajem svoj maksimum.

Koji je vaš savet za mlade novinare koji ulaze u medijske vode? Kako da budu uspešni u svom poslu?

- Da imaju cilj koji će im uvek biti u glavi i da znaju da je svaki posao stepenik više ka tom cilju. Da budu uporni, istrajni i strpljivi jer se svaki trud i rad u nekom trenutku isplate. U ovom poslu se, kao i u svakom, najviše ceni iskustvo za koje su potrebne godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024