50 NOVIH SEZONA I SERIJA: U "kuhinjama" domaćih produkcija "krčkaju" se brojni TV projekti

J. BANjANIN

11. 06. 2022. u 13:11

TALAS hiperprodukcije domaćih TV projekata i dalje "zapljuskuje" naše male ekrane. U razdoblju pandemije i promenljivih uslova za rad producentske kuće nisu sedele "skrštenih ruku", a gledaoci nisu mogli da se požale na nedostatak novih naslova iz domaće TV "kuhinje".

50 НОВИХ СЕЗОНА И СЕРИЈА: У кухињама домаћих продукција крчкају се бројни ТВ пројекти

"Kalkanski krugovi", Foto IMDb

U toku 2021, emitovano je više od 35 novih serija i "friških" sezona poznatih naslova. U prvoj polovini ove godine već smo uživali u premijernim epizodama novih i starih naslova. Ako je suditi prema najavama, domaće produkcije "krčkaju" brojne projekte, a u pripremi je čak 50 potpuno novih serija i novih sezona već poznatih TV ostvarenja različitih formata - od sitkoma do drama.

PAZI! SNIMA SE!

Na obroncima Suvobora ovih dana oživeo je istiniti događaj iz 1944, kada je srpski narod, rizikujući svoje živote, spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota. Ovu istorijsku priču gledaćemo na jesen u filmu "Heroji Halijarda", a potom će na RTS i Superstar TV stići šestodelna serija "Vazdušni most". Još jedna priča iz istorije zasnovana je na biografiji Vere Pešić, fatalne tajne agentkinje iz Drugog svetskog rata.

"Branilac", Foto Promo/UP & UP

Premijera špijunskog trilera "Vera" očekuje se u oktobru, a seriju ćemo na RTS gledati sledeće godine. Radnja filma i četvorodelne serije "Zaliv" prati šest dana uoči početka Prvog svetskog rata. Melodramu, koja se snima u Perastu, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, gledaćemo u maju 2023. U jedno od najtežih razdoblja u istoriji Srbije, period Velikog rata, vratiće nas i serija "Vreme smrti", koja nastaje po istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Snimanje će na različitim lokacijama u Srbiji trajati do maja iduće godine, a premijera 30 epizoda očekuje nas na jesen 2023, na Novoj S. Sa druge strane, gledaoce kanala Superstar TV očekuje serija "Pad", koja se upravo snima po autobiografskom romanu Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad". Prema romanu Mirjane Jakovljević, popularne Mir-Jam, snima se telenovela "Mala supruga", čija radnja je smeštena u današnje vreme. Serija će imati 100 epizoda koje bi trebalo da pratimo već od jula na Prvoj. Na jesen, na istu televiziju stiže serija "Od jutra do sutra", koja bi trebalo da ima između 200 i 250 epizoda, a čiji glavni junaci su TV zvezde Srna i Marko.

"Što se bore misli moje", Foto Produkcija Bombona

Ove jeseni na Prvu stiže i "Popadija", a kroz 15 epizoda pratićemo avanture moderne Dese koja se iz Amerike doseljava sa mužem parohom u selo. Upravo nastaje i nova porodična serija "U klinču", čijih 30 epizoda ćemo od jeseni gledati na RTS. Ljubitelji krimi saga, početkom 2023, uživaće u po 12 epizoda novog trilera "Nemirni" i psihološke drame "Tunel". One koji vole domaći humor obradovaće vest da produkcija "Emoušn" uveliko radi sitkom "Pelagijin venac". Trenuno se snimaju i nastavci popularnih naslova, pa će se na male ekrane sa drugom sezonom vraćati "Beležnica profesora Miškovića", "Složna braća" i "Branilac". Očekuju nas treći ciklusi serija "Dug moru" i "Aviondžije", četvrte sezone medicinske drame "Urgentni centar" i telenovele "Igra sudbine", kao i neverovatna šesta "runda" krimi serijala "Ubice mog oca".

"Toma", Foto Aleksandar Kujučev

SPREMNO ZA PRIKAZIVANjE

I dok se mnoge serije upravo snimaju, postoje i one koje su spremne za emitovanje. Uglavnom je reč o proširenim verzijama domaćih filmova, koje smo gledali protekle godine u bioskopima.

Tako nas od jeseni očekuju mini-serije "Toma", "Zlatni dečko" i "Bilo jednom u Srbiji".

"Azbuka našeg života", Foto Kontrast studios

Najkasnije na Božić iduće godine, na RTS bi trebalo da stigne petodelna serija "Dara iz Jasenovca", koja će otkriti šta se posle pola veka dogodilo sa Darom i njenim bratom Budom. Nedavno su zabeležene poslednje scene filma "Oluja", o pogromu Srba iz Hrvatske, koji bi na jesen mogao da ima premijeru, dok će serija od 12 epizoda biti emitovana na proleće. Bioskopski repertoar bi na jesen trebalo da obogati i film "Ala je lep ovaj svet", a ista ekipa ujedno je snimila i 10 epizoda serije "Šetnja sa lavom" koja stiže na proleće. Tada se očekuje istorijska drama, a zatim i petodelna serija, "Što se bore misli moje" o poslednjim danima života kneza Mihaila Obrenovića i atentatu iz 1868, koji je promenio budućnost Srbije. Među novim TV naslovima spremnim za ovu jesen isitču se desetodelna psihološka drama "Bunar", nastala po ideji glumca Igora Đorđevića, i triler "Deca zla" od takođe 10 epizoda, koji je ekranizacija istoimenog romana Miodraga Majića. Završena su i snimanja nastavaka poznatih serija, pa bi uskoro put do publike mogli da nađu druge sezone trilera "Klan" i komične drame "Mama i tata se igraju rata", kao i treći ciklusi sitkoma "Radio Mileva" i igrano-dokumentarne sage "Srpski junaci srednjeg veka".

"Vera", Foto Nebojša Babić

U PRIPREMI

Serije koje još nisu počele da se snimaju, a koje se uveliko pripremaju su "Sablja" o ubistvu Zorana Đinđića, "Jovanka" o životu Titove supruge, "Doktor D", čiji zaplet liči na sudbinu Radovana Karadžića, kao i serije "Most", "Gorila", "Frust", "Fatalni saveznik", "Besnilo"... Na početak snimanja čekaju istorijsko-politički triler "Žig", naučno-fantastična priča "Crveni", treći deo banjalučke trilogije "Koža", kao i film i serija "Kafana na Balkanu". Zeleno svetlo za drugu sezonu imaju TV ostvarenja "Kalkanski krugovi", "Južni vetar", "Azbuka našeg života", "Crna svadba", "Drim tim", "Pevačica", "Tajkun", a najavljena je i dugoočekivna treća sezona "Senki nad Balkanom".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna