NAGRADE ZA ČUKIĆEVU I POPOVIĆA: Na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci uručeno priznanje "Zlatni pečat"

Š. M.

07. 06. 2022. u 07:41

JUGOSLOVENSKA kinoteka sinoć je uručila nagradu "Zlatni pečat" glumici Veri Čukić i direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću.

НАГРАДЕ ЗА ЧУКИЋЕВУ И ПОПОВИЋА: На свечаности у Југословенској кинотеци уручено признање Златни печат

Foto: Tanjug

Na svečanosti koja je organizovana povodom 73. rođendana ove ustanove, u njenom sedištu otvoren je i 24. Festival nitratnog fima, koji će trajati do 16. juna.

U uvodnom obraćanju direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić je rekao da su Čukićeva i Popović zaslužili najviše priznanje kao umetnici "koji su utkali svoj talenat" u srpski i jugoslovenski film.

- Zahvaljujem se kolektivu Kinoteke za ovakvo prelepo iznenađenje, ovu divnu nagradu, jer ona meni budi mnoga sećanja i sentimentalno me jako potresa - rekla je Vera Čukić primajući nagradu. - Neke od svojih najboljih tekstova igrala sam po tekstovima koje je napisao moj suprug Gordan Mihić. Hvala vam što ste me posle deset godina podsetili na srećne dane.

Festival "Nitrat 24" od 6. do 16. juna će u dvorani "Makavejev" prikazati 48 filmova iz 31 kinoteke i srodnih institucija. Takođe, sinoć je najavljeno da će biti priređene retrospektive filmova Vere Čukić i Predraga Popovića od 7. do 17. juna u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina