BRTKA U ZEMLJI ČUDA: Masimilijano Sikardi najavio izložbu posvećenu likovnoj umetnosti

M. KRALj

28. 05. 2022. u 13:15

KREIRAM umetničko delo koristeći se umetničkim delima, a pre svega me zanima čovek. Kada sam radio imersivne izložbe o Van Gogu, Klimtu, i Fridi Kalo, nisam se samo osvrtao na njihove radove, već sam želeo da dotaknem i njihove živote.

БРТКА У ЗЕМЉИ ЧУДА: Масимилијано Сикарди најавио изложбу посвећену ликовној уметности

Foto: M. Brosilov/Foto Fondacija Mira Brtka

 Kada je reč o Miri Brtki, izazov je još veći, jer je njen život bio u potpunosti ispunjen umetnošću u 360 stepeni. Moraću još mnogo da je izučavam, kako bih u današnje vrme oživeo taj njen duh.

Ovo su reči Masimilijana Sikardija, italijanskog digitalnog umetnika svetske reputacije, čiji je najpopularniji projekat posvećen Vinsentu van Gogu, obišao 40 gradova širom sveta (najveća postavka bila je u Njujorku na 7.000 metara kvadratnih metara, sa 60.600 frejmova i 90.000 piksela), koji je gost Beograda. Doputovao je na poziv Fondacije "Mira Brtka", kako bi i ovoj našoj likovnoj umetnici, čiji je životni i umetnički put prošao kroz Rim (za koji je i Sikardi vezan svojim poslom), posvetio virtuelnu postavku, u inovativnom stilu, nazvanim imersivno iskustvo, ili imersivna umetnost.


Već duže vreme, sa svojim timom, kako je rekao na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog centra Beograda, proučava opus Mire Brtke, a realizacija ovog projekta u našoj prestonici, zavisi od toga kada će za njega biti pronađen adekvatan prostor.

Foto: M. Brosilov/Foto Fondacija Mira Brtka

 


- Malo poznajem vaš grad, ali mi se čini da je veoma živ i da ima dosta mesta industrijskog nasleđa, koja bi mogla biti adaptirana za ovu umetnost - rekao je Sikardi, čijem timu je, tvrdi dovoljno šest meseci da projekat realizuje. - Mi ćemo sigurno Miru proneti kroz ceo svet, ali bi mi bilo najdraže da taj projekat krene odavde. Međutim, ukoliko prostor ili vreme to ne budu dozvolili, ona će krenuti iz bilo kojeg drugog dela sveta i sigurno će se vratiti u Beograd.


Koosnivač Fondacije "Mira Brtka" Miroslav Rodić istakao je, kako se iskreno nada da će naša sredina u ovom projektu prepoznati državni interes u kulturi, i da će ga podržati.
- Kao Fondacija, neprestano tragamo za prostorom, kojim bi naša sredina dobila potpuno novi duhovni sadržaj - nastavio je Rodić. - Razmišljali smo da otkupimo njenu rodnu kuću, oko koje ima dovoljno mesta da se napravi prvi virtuelni muzej u Srbiji, ali je Sikardijeva ideja prevazišla taj prostor i naše ambicije. On smatra da je za to prikladniji neki industrijski prostor.


Tokom susreta sa beogradskim novinarima, ali i zainteresovanom javnošću, među kojima je bilo i profesora univerziteta, kolekcionara, istoričara umetnosti, umetnika, Sikardi je prezentovao delove svojih radova, među kojima je njemu lično posebno značajan projekat posvećen "Alisi u zemlji čuda", nastao u saradnji sa Đinirom Napoleone. Kako je rekao, taj rad zadire u samu suštinu umetnosti koju stvara, a u kojoj je čovek deo dela, ulazi u njegovu čaroliju, kreće se kroz nju.


- Moje osećanje tokom pručavanja ukupnog stvaralaštva Mire Brtke, koja se fascinatno izražavala kroz film, skulpturu, slikarstvo, modu, praktično je isto kao ono koje sam imao dok sam stvarao magični svet Alise. Alisin apstraktni svet je povezan sa apstraktnim svetom Brtke. 

BEOGRAD KAO DIGITALNI CENTAR


ITALIJANSKI umetnik je naglasio, da ukoliko bi se njegova ideja realizovala u Beogradu, to bi bio prvi prostor u istočnom delu Evrope, za prezentaciju inverzivne umetnosti:
- To bi bilo veoma lepo. Do sada je nekoliko izložbi gostovalo u Moskvi i Peterburgu, ali se nisu pustili koreni, jer ih nisu pratile stalne postavke. Bilo bi najbolje kada bi Beograd postao stalni centar digitalne umetnosti, u kome bu radili i srpski, ali i autori iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)