SEDAM DANA BESPLATNE ŠETNJE KROZ MUZEJE: Popularna manifestacija "Muzeji za 10" održaće se u 60 gradova sa 130 institucija, na 180 lokacija

M. KRALj

13. 05. 2022. u 10:15

I OSMA manifestacija "Muzeji za 10" oboriće rekord po broju učesnika: priključiće joj se više od 60 gradova, sa oko 130 muzejskih i srodnih institucija, koje će se predstaviti na skoro 180 lokacija!

СЕДАМ ДАНА БЕСПЛАТНЕ ШЕТЊЕ КРОЗ МУЗЕЈЕ: Популарна манифестација Музеји за 10 одржаће се у 60 градова са 130 институција, на 180 локација

Kruševac, Foto Promo

Smotra će, od 14. do 20. maja, besplatnim programima, objediniti - Evropsku noć muzeja (14. maj), Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji se obeležava u celom svetu i Nacionalnu nedelju muzeja, jedinstvenu za našu zemlju.

Zajednička tema izložbi (sa autorskim i stručnim vođenjima), interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, ove godine biće "Moć muzeja". Ovo je najavljeno juče u Narodnom muzeju, gde su medijima program i koncepciju predstavili koordinatori manifestacije Slavko Spasić (Prirodnjački muzej) i Biljana Đorđević (Narodni muzej Srbije), kao i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, u ime MKI, koje je pokrovitelj.

Prethodne dve godine su zbog svih izazova pandemije, prema Spasićevim rečima, upravo pokazale pravu moć muzeja, jer se posle prvobitnog šoka od karantina i ograničenja, ova zajednica veoma brzo organizovala i pokazala vitalnost.

- Ispostavilo se da muzeji pozitivno utiču na mentalno zdravlje društva - naglasio je Spasić.

Na Međunarodni dan muzeja, kako je rekla Biljana Đorđević, biće dodeljena nagrada "Muzej za 10", koja je posebno značajna učesnicima iz manjih sredina, kojima je upravo čitava ova manifestacija veoma podsticajna. Kada je reč o Beogradu, program pedesetak ustanova može da se pogleda u specijalno štampanom bukletu (dele se u svim institucijama - učesnicima i Biblioteci grada Beograda), ili na sajtu www.muzejisrbije.rs.

Maštovitost u predstavljanju kulturne riznice Srbije, kreće se u širokom luku: od čokolade (Narodni muzej u Požarevcu izrađivaće ih u kalupima arheoloških predmeta), preko rakije (Medija centar "Odbrana", predstavlja izložbu 12 vrhunskih slikara sa temom "Od rakije do umetnosti), goblena (Etnografski muzej, postavka "Vilerovi gobleni, slike iglom slikane"), frizura (radionica za decu uz izložbu "Oblačenje u kićenje od praistorije do savremenog doba" Narodnog muzeja Leskovac), do pećinskih crteža (mini-radionica Muzeja Srema) i pešačih tura ("Stazama Milunke Savić", program Centra za kulturu u Raškoj)...

Leskovac, Foto Promo

Ekskluzivitet je i što će za posetioce 16. maja biti organizovan obilazak Palate "Srbija" (nekadašnji SIV), što će se prvi put u javnosti naći slike koje je u domu držala Titova supruga na izložbi "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz", u Galeriji Matice srpske, a u Muzeju Narodnog pozorišta, 18. maja će glumci čitati bajke najmlađima.

Foto Promo

Jedan od učesnika je i PTT muzej, gde će biti otvorena izložba poštanskih maraka Svetskog poštanskog saveza, postavka knjiga iz fonda biblioteke Pošte Srbije (najstarija je iz 1802. - Serbskij sekreter, a posetioci će moći da vide i "Neviđenog Lubardu", sa deset dela slikarskog velikana iz privatnih kolekcija. Tokom Nacionalne nedelje muzeja, sve institucije će raditi uobičajeno, osim subote, 14. maja, kada će tokom Noći muzeja, same institucije odrediti, hoće li raditi do 22 sata, odnosno do ponoći.

Kikinda, Foto Promo

JEDINSTVENI U EVROPI

MANIFESTACIJA "Muzeji za 10" prerasla je u poslednjih osam godina u jednistveni muzejski događaj u Evropi, ocenila je Danijela Vanušić, dodajući da su tome doprineli osluškivanje potreba publike i profesionalnost:

- Upravo ti ljudi, okupljeni oko "Muzeja za 10" svojim znanjem, zalaganjem i kreativnošću na neki način uticali su da se različite sredine, kako gradske tako i manje razvijene, pa čak i ruralne odazovu i u skladu sa svojim mogućnostima pripreme kulturne sadržaje, karakteristične za njihove zajednice.

Foto Promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna