ZAVRŠEN 15. KUSTENDORF: "Drvo života" Petru Božoviću, "Zlatno jaje" pripalo ruskom "Vedrom nebu" (FOTO)

N. JANKOVIĆ

10. 05. 2022. u 22:56

RUSKI kratki film „Vedro nebo“, reditelja Andreja Zamoskovnija i scenariste Igora Coja, dobitnik je nagrade Zlatno jaje na 15. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf“ u Mokroj gori.

ЗАВРШЕН 15. КУСТЕНДОРФ: Дрво живота Петру Божовићу, Златно јаје припало руском Ведром небу (ФОТО)

Foto: N. Janković

Srebrno jaje osvojio je film „Nemački kvalitet kolege“ reditelja Janisa Aleksandera Kiefera iz Nemačke, a Bronzano jaje dodeljeno je za ostvarenje „Ludi Ples“ reditelja Vanje Viktora iz Švajcarske. Specijalnu nagradu festivala dobila je Veronika Ečegi iz Španije za film "Vučicin totem", a nagradu "Filko Filač" za kameru dobio je film "Beskorisni operski pevači" Paola Serete de Ene iz Danske.

Nagrade je uručio osnivač i idejni tvorac Kustendorfa Emir Kusturica.

- Posle 15 godina, pitam se da li imate vi svoje kuće. Pre 30 godina, sreo sam Markesa kog sam obožavao i pitao sam ga šta na kraju najbolje izražava ideju ljudskog postojanja. Da li je to Bog, nadsila, svemir, kosmos... Gledao me je dugo dok sam nabrajao sve te obrazovne opsesije i rekao mi je: "Najbolje je izražava zlatno jaje." Zato ga dodeljujemo kao glavnu nagradu. Ne bih vas više zadržavao – rekao je Kusturica.

Na svečanosti zatvaranja festivala, nagrada "Drvo života" za životno delo i za, kako je rečeno - buduće filmove, uručena je velikanu srpske glume Petru Božoviću.

Foto: N. Janković

Prikazan je filmski omaž Božoviću, publika je videla scene iz filmova i serija u kojima je Božović u bogatoj karijeri igrao, a velikog glumca pozdravio je Emir Kusturica:

- Ovaj omaž je namešten, jer u filmu "13. jul" iz 82. godine, mene, a igrao sam italijanskog oficira, Petar Božović na sreću nije ubio. Petar i ja se znamo nekih 42 godine i glavna komunikacija za to vreme je išla kroz nešto što je van normalne komunikacije. Bilo je udaraca punom snagom kad drugi ne gleda. Trenirali smo jezik kada je Aligrudić uveo temu, Petar je nastavio sa jezičkim minijaturama. "Naš'o je Meho muhu u uhu." Ovo je život ispunjen krugovima i ovo mesto je najbolje na kom smo mogli da se sretnemo i zato ti dajem nagradu za buduća dela - rekao je Kusturica uručujući nagradu „Drvo života“ Božoviću.

U punoj dvorani „Prokleta avlija“ , glumac se zahvalio, pozdravivši publiku 15. „Kustendorfa“.

Foto: N. Janković

- Ja od Kustinih nekadašnjih udaraca ne mogu dugo stajati. Još uvek snosim posledice njegove bosanske nežnosti. Hteo bih da skratim ovo govoreći kako sam navikao na nagrade ali ima nešto što ovo mesto razlikuje od drugih mesta u svetu. I ono što se ovde događa ovih dana posvećeno je umetnosti. Hvala Bogu što ovo kratko traje, jer ćemo morati da se vratimo u realni život – rekao je Božović - Što se tiče nagrade, ja ću „Drvo života“ čuvati. Drvetu je potrebna nega i voda. Koristiću izvanrednu francusku reč "voda života" i trudiću se da drvo života njom zalivam. "Voda života" je rakija.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održan je u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešenel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ROMANTIKA NA NEŠTO MODERNIJI NAČIN: Hotel namenjen samo starijima od 16 godina koji znaju dobro da se zabave