POD ZASTAVOM GORDANINE PESME: Dejanu Aleksiću uručena nagrada tradicionalnih književnih susreta u Aleksincu

M. A. K.

10. 05. 2022. u 22:37

ČAST je, da se posle svih zvučnih imena, nagrađivanih tokom 25 godina trajanja festivala i ja postrojim ispod zastave lirike Gordane Brajović, rekao je u utorak Dejan Aleksić, primajući priznanje sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera "Večernjih novosti", u Centru za kulturu i umetnost Aleksinac. Na jubilarnim književnim susretima njemu je priznanje pripalo za knjigu "Malo-malo pa slon".

ПОД ЗАСТАВОМ ГОРДАНИНЕ ПЕСМЕ: Дејану Алексићу уручена награда традиционалних књижевних сусрета у Алексинцу

Foto V. Ćirić

- U Gordaninoj poeziji nema lakih lirskih tonova, ona je prepoznavala suštinsko vrenje u svetovima deteta, potrebu za iskrenošću, nežnošću, i zato će njena poezija uvek biti moderna - istakao je autor, koji je pre ceremonije posetio i školu "Sveti Sava" u pesnikinjinom rodnom Subotincu. Družio se sa decom i okačio svoju trešnju na stilizovano drvo sa imenima svih dosadašnjih dobitnika, njih više od trideset, među kojima su i klasici Dragan Lukić, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Duško Trifunović, Pero Zubac...

Ističući značaj četvrt veka trajanja festivala, koji zajednički neguju grad Aleksinac i "Novosti" predsednica žirija, profesorka Zorana Opačić, o nagrađenom piscu i delu je između ostalog je rekla:

- U svetu Aleksićeve priče egzistiraju kockaste narandže, brkocvetovi i providne zebre, svetom prolaze nosevi koji traže mirišljavo cveće, želje koje žude za ispunjenjem.

Mladi čitalac podstiče se na igru duha i ukazuje mu se kako je svet ispunjen mogućnostima čija realizacija zavisi od njegove volje.

Dejan Aleksić sa mališanima u Subotincu, Foto V. Ćirić

Na svečanosti su nagrade uručene i najmlađim stvaraocima, a kako je rečeno, na ovaj konurs je tokom prethodnih 25 godina pristiglo 400.000 dečjih radova i nagrađeno 500 đaka. Jubilej festivala uveličali su naši ugledni pisci, prethodni dobitnici - Slobodan Stanišić, Ljiljana Krstić, Vlasta Cenić, kao i autor čija se knjiga ove godine našla u užem izboru Rastislav Durman.

- Ovih 25 godina iskonskog i najiskrenijeg, a samim tim i najvrednijeg, dečjeg stvaralaštva i svega što je inspirisalo da ga Kuturni centar Aleksinac, i prijatelji i porodica, neguju i podržavaju, jeste upravo ono što je Gordana želela da bude njen legat, i što je zajedno sa decom kreirala tokom svog života - rekao je, u ime porodice, Vuk Brajović, njen sin.

- Jer, poezija i kulturno stvaralaštvo su sinonimi života i pravo slavlje njegove jedinstvenosti i drgocenosti u univerzumu.

KNjIGA "MEĐU PESNICIMA"

POVODOM jubileja, objavljena je i knjiga "Pesma među pesnicima", koju je priredila profesorka Zorana Opačić. Uz odabrana Gordanina dela, ona sadrži i tekst o njenom pesničkom opusu, ali i razvoju književnog festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!