PRIČE IZ DRUGOG RATA: Objavljena strip-knjiga Aleksandra Zografa

D.B.M.

05. 05. 2022. u 12:58

ZBIRKA 30 stripova Aleksandra Zografa, "Priče iz Drugog rata" objavio je Popbooks u saradnji sa Muzejom Jugoslavije. Poznati strip autor iz specifičnih perspektiva osvetljava zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, ali i širom sveta: od Banata i Bavarske, preko Bora i Minhena, do Rima i San Franciska.

ПРИЧЕ ИЗ ДРУГОГ РАТА: Објављена стрип-књига Александра Зографа

Aleksandar Zograf


Kao i ranije, Zograf je svoje pričao otkrivao iz privatnih beležnica, pisama i razglednica koje je nalazio kod prodavca na buvljim pijacama, praveći zatim od tog materijala nezaboravna strip dela. Knjigu otvara strip "Pisma Hilde Dajč", o sudbini 20-godišnje jevrejske studentkinje arhitekture i bolničke volonterke, koja je 1942. stradala u kamionu dušegupki na putu iz logora Sajmište ka masovnoj grobnici u Jajincima.
 Epizoda "O borskoj beležnici" bavi se životom mađarskog pesnika Mikloša Radnotija na prinudnom radu u rudnicima na istoku Srbije.  Događaji iz najstarijeg srpskog dnevnika su tema stripa "6. 4. 1941." Tmurna ratna svakodnevica opisana je i kroz priče o novinama "Ilustrovana nedelja", koje su izlazile pod mađarskoj okupacijom u Novom Sadu, ili o "Novom vremenu" u Beogradu, partizanskim listovima "Put slobodi" i "Pioniri", nemačkom "Signalu", ali i stripovima kao što su "Beležnica jednog skauta" ili čak "Ratni dani u Bavarskoj". "Saobraćajni test" je nastao iz beležnice Proveri samog sebe namenjene vozačima kamiona Trećeg rajha.
 Najpoznatiji istorijski događaj prošlog veka dugo je već jedna od centralnih tema u Zografovom opusu, sagledan kroz živote i iskustva pojedinaca koje "zvanična istoriografija nije primećivala". Naglašavajući kako "crta čoveka koji se suprotstavlja", on kaže da da se Drugim svetskim ratom bavi jer (i dalje) živimo u društvu koje neprestano zaboravlja ili izvrće svoju prošlost.
 Pored stripova, u knjizi se nalaze i dva posebna teksta. U uvodnom Zograf pojašnjava svoje motive i autorsku poziciju, dok u eseju "Mala porodična istorija" rekonstruiše važne i više nego neobične događaje iz života članova svoje porodice tokom ratnih godina, ističući to kao lični razlog koji ga dodatno podstiče da se uporno vraća ovoj temi.
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili