JUBILEJ BALETA "KO TO TAMO PEVA": Dvestoti put na sceni Narodnog pozorišta - i dalje na kartu više

V.V.S.

27. 04. 2022. u 15:05

KULTNI balet "Ko to tamo peva", biće odigran 29. aprila, na Svetski dan igre, jubilarni, dvestoti put na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

ЈУБИЛЕЈ БАЛЕТА КО ТО ТАМО ПЕВА: Двестоти пут на сцени Народног позоришта - и даље на карту више

foto:Promo

Predstava, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, u samom startu dobro je uzdrmala kulturnu javnost.

Predstava je premijerno izvedena, 22. decembra 2004. Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta Bogota (Kolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Kanada), Kairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina)).

Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Kruševcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu i Leskovcu.

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika "Dimitrije Parlić".

"Ko to tamo peva" bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala "Bitef" (2005). Kostimograf je Katarina Galić, a scenograf Žorž Draušnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)