STRAH JE POSTAO NAŠE PRIRODNO STANJE - Aleksa Davalos, zvezda serije "Ef-Bi-Aj: Najtraženiji" o roli specijalnog agenta i izazovima

NIKOLA DRAŽOVIĆ

01. 04. 2022. u 13:13

KADA se Aleksa Davalos, američka glumica rođena u Parizu, u mešovitoj porodici, čiji koreni sa majčine strane sežu sve do Španije i Finske, dok joj je otac poreklom litvanski Jevrejin, prošle godine priključila seriji "Ef-Bi-Aj: Najtraženiji", njeni obožavaoci dočekali su to sa velikim oduševljenjem.

СТРАХ ЈЕ ПОСТАО НАШЕ ПРИРОДНО СТАЊЕ - Алекса Давалос, звезда серије Еф-Би-Ај: Најтраженији о роли специјалног агента и изазовима

Foto Foks

Glavna junakinja distopijskog hit serijala "Čovek u visokom dvorcu", nagrađenog sa dva Emija i nominovanog za još bar 20 ovih prestižnih televizijskih priznanja, prema mnogima bila je sjajno osveženje timu koji je tokom tri sezone predvodio Džulijan Makman.

Zvezda "Fantastične četvorke", "Čari" i kontroverzne serije "Reži me" nedavno se oprostio od Ef-Bi-Aj franšize i svog Džesa Lakroa, prepustivši komandnu poziciju upravo Aleksinoj agentkinji Kristin Gejns. Novu sezonu "Ef-Bi-Aj: Najtraženiji" pratimo ponedeljkom od 22.00, na kanalu Foks krajm, a u ekskluzivnom intervjuu za TV Novosti lepa glumica nam otkriva koji od dva izazova joj je bio teži - preživljavanje na postapokaliptičnoj Zemlji kojom su ponovo zavladali nacisti, ili svakodnevne borbe na ulici sa teroristima i haos iz kog bi u bliskoj budućnosti mogla da se izrodi upravo jedna takva Zemlja.

- Kada sam se priključila seriji, reakcije su bile fenomenalne. Čini mi se da su me se gledaoci uželeli, budući da od "Čoveka u visokom dvorcu" nisam imala veću ulogu.

Julijana Krejn je moja "lična karta", ali spremna sam da je sa Kristin poništim - poručuje na početku razgovora glumica koja je već sa 17 godina bila sigurna da je rođena za scenu.

Tako se otisnula prvo u manekenske vode, a one su je koju godinu kasnije dovele do scene Brodveja, gde se u život na daskama koje život znače zaljubila na prvi pogled. A ta ljubav još traje.

Džulijan Makman, Foto Foks

Mogu li se glumci podeliti na pozorišne i filmske, odnosno televizijske? Postoji li više vrsta glume, ili je gluma samo jedna?

- Često razmišljam o tome kako bih opisala taj osećaj kada stanem pred publiku ili ispred kamere i navučem nečiju tuđu kožu. Nije to samo menjanje lica i izgovaranje teksta. Da bi se neko bavio glumom on mora da živi tu osobu, da oseti svaki trenutak koji je taj lik preživeo, sve pečate koje je život utisnuo u njegovu dušu. Gluma je mimikrija.

Pretvaranje u nešto što nisi i što nikad nisi bio, a sada moraš da postaneš. Ako nemaš to u sebi, nisi glumac. U pogledu tehnika gluma se može deliti, ali to je deo koji se uči.

Ono što se ne može naučiti jeste ljubav prema ovom pozivu, a odatle polazi sve ostalo.

U tom pogledu ova serija pred vas je stavila izazov sa kojim do sada niste imali prilike da se susretnete. Da li ste ikada zamišljali sebe kao Ef-Bi-Aj agenta?

- Danas je profesija agenata državnih službi aktuelnija nego ikad. Čini se da od početka 21. veka živimo u venrednom stanju svakog dana. Za mene je bilo fascinantno kod ove role to što sam shvatila koliko je tanka ta linija koja nas štiti od potpunog haosa i kako je malo potrebno da barut koji nam je pod nogama ne prasne u veliku eksploziju i sve nas odnese u vazduh. Upravo zahvaljujući ljudima kao što su Džes i moja Kristin, i hiljade drugih poput njih širom sveta, taj haos se drži pod kontrolom. Zaista je zadivljujuće sa čime se sve ti ljudi suočavaju iz dana u dan, ali i koliko njihov privatan život trpi. Kad nosiš toliku odgovornost na leđima, ne možeš posle posla jednostavno doći kući, zatvoriti vrata i reći - ok, kancelarija je ostala sa druge strane. Sada sam otac, partner, ljubavnik... Stekla sam veliko poštovanje prema toj nevidljivoj sili kojoj dugujemo naše koliko-toliko normalne živote.

Džulijan Makman/Nigel Gomez, Foto Foks

Kakav je osećaj naći se na terenu pod rafalnom paljbom čekajući da neki od automobila iza kojih se u seriji krije eksplodira? Da li ste osetili strah u nekom trenutku?

- Eksplozija nije normalna i svakodnevna stvar. Sasvim je logično da niste baš najopušteniji dok ne znate odakle vas vreba potencijalna smrt. Ali to stanje neizvesnosti mi je bilo od velike pomoći da se uživim u svoj lik. Svaki od mojih drhtaja koje vidite na malim ekranima je pravi, a ne odglumljeni. Ne možete izimitirati šok kada pored vas uz zaglušujući prasak odleti u vazduh auto tri metra. Prirodna rekacija je najbolja gluma.

Foto Foks

Džulijan Makman je u ovoj seriji već iskusan igrač. Da li vam je dao neki savet kada ste postali deo ekipe?

- Zajedno smo radili na ovom liku. S obzirom na to da su Džes i Kristin u trećoj sezoni apsolutno oslonjeni jedno na drugo, bilo mi je logično da sa Džulijanom razgovaram o njihovom odnosu. A on je veoma specifičan. Kristin je svoja, veruje instinktima i intuiciji. Džes je poštuje, ali za njega je pokoravanje autoritetu i ponašanje po pravilima najsvetija obaveza službe. A Kristin je sve osim toga. Zanimljivo je posmatrati kako ta dva suprotna pola zajedno rade polažući jedno drugom život u ruke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu