"RIČARD III" USKORO U NOVOSADSKOM POZORIŠTU: Posle sto deset godina na repertoaru jednog novosadskog teatra

V.V.S.

30. 03. 2022. u 16:33

U NOVOSADSKOM pozorištu (Ujvidki Sznhz) 11. aprila biće premijerno izveden čuveni komad Vilijama Šekspira "Ričard III", u režiji gosta iz Makedonije Dejana Projkovskog.

РИЧАРД III УСКОРО У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ: После сто десет година на репертоару једног новосадског театра

foto:Promo

Zanimljivo je da se ova istorijska drama postavlja na sceni nekog novosadskog pozorišta posle više od jednog veka, pošto je prvi, a ujedno i poslednji put imala premijeru pred novosadskom publikom davne 1912. godine u Srpskom narodnom pozorištu, kada je naslovnu ulogu tumačio Pera Dobrinović.

Ovaj Šekspirov komad napisan je pred kraj 16. veka, a njegov glavni lik postao je jedan od najpoznatijih negativnih junaka u istoriji književnosti. Naslovnu ulogu u postavci Novosadskog pozorišta tumačiće Arpad Mesaroš, a sa njim su se u podeli našli Andrea Jankovič, Regina Sabo, Livia Banka, Atila Nemet, Gabriela Crnković, Ištvan Kereši, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Robert Ožvar, Zoltan Širmer, Gabor Pongo, Bence Salai, Daniel Tot i Daniel Dudaš.

Reditelj predstave Dejan Projkovski poznat je publici Novosadskog pozorišta po postavci "Ane Karenjine" iz 2019. godine, koja se nalazi na redovnom repertoaru ovog teatra, a do sada je na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu osvojila čak osamnaest nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna