TRI DECENIJE POSTOJANJA: Jubilej Gudača Sv. Đorđa

M. N. M.

29. 03. 2022. u 16:08

KAMERNI orkestar Gudači Svetog Đorđa, naš najstariji i najpoznatiji ansambl ovog tipa u zemlji, tokom ove godine obeležava svoj veliki jubilej - 30 godina postojanja. Ovu značajnu godišnjicu, kako za orkestar tako i za Republiku Srbiju, Gudači će obeležiti serijom koncerata u Beogradu i gradovima Srbije, a u planu su i gostovanja u inostranstvu.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСТОЈАЊА: Јубилеј Гудача Св. Ђорђа

foto promo

Prvi koncert pod rukovodstvom umetničkog direktora i šefa dirigenta Gudača Svetog Đorđa - maestra Srboljuba Dinića, a u okviru koncertne sezone "Gudači Sv. Đorđa - 30 godina sa vama" održaće se u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 30. marta s početkom u 20 časova. Kao solista nastupiće renomirani violinista Jožef Žiga (Braunšvajg, Nemačka), a na programu će biti dela Vivaldija (Končerto br. 3, Ge-dur, RV 310 za gudački orkestar), Paganinija (Koncert za violinu i orkestar - aranžman za gudače br. 1, De-dur) i Dvoržaka (Serenada za gudače).

Solisti koji će nastupiti tokom tridesete jubilarne sezone Gudača Svetog Đorđa, su violinisti Džek Libek (London) i Den Džu (Kina), violista Maksim Risanov (London), čelista Dragan Đorđević, harmonikaš Nikola Peković, soprani Nataša Jović i Silvia Dala Beneta (Italija).

Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa osnovan je 1992. godine na inicijativu bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića, a do danas je kroz njega prošlo više generacija najeminentnijih umetnika. Trenutni sastav Gudača čine asistenti, docenti, vanredni i redovni profesori na muzičkim fakultetima u zemlji, članovi Beogradske filharmonije, profesori srednjih muzičkih škola, studenti osnovnih, master i doktorskih umetničkih studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije