"DEBELI AUTOMOBIL" PRVI PUT NA BALKANU: Marijana Kolarić, direktorka MSU, o izložbi slavnog Ervina Vurma

M. KRALj

17. 03. 2022. u 10:14

POČETKOM aprila beogradski Muzej savremene umetnosti ugostiće jednog od najistaknutijih umetnika savremene evropske i svetske scene - Ervina Vurma.

ДЕБЕЛИ АУТОМОБИЛ ПРВИ ПУТ НА БАЛКАНУ: Маријана Коларић, директорка МСУ, о изложби славног Ервина Вурма

Foto Studia Wurm

Kustosi izložbe "Jedan minut zauvek" su Žerom Sans (francuski istoričar umetnosti koji iza sebe ima više od 300 postavki širom sveta) i Marijana Kolarić, direkorka Muzeja savremene umetnosti.

- Veoma nam je bitno što uprkos periodu kovida, ali i svim globalnim dešavanjima, organizujemo izložbu jednog planetarno aktuelnog umetnika - kaže, za "Novosti", Kolarićeva.

- MSU se tako, posle Marine Abramović, ponovo može pohvaliti izložbom autora internacionalne reputacije.

Foto Vincent Everharts

Prvo veliko predstavljanje ovoga austrijskog stvaraoca na Balkanu biće, kako otkriva sagovornica, kompleksno i upriličeno na svih pet nivoa zdanja na Ušću:

- Izložbu smo nazvali introspektivnom, jer nije reč samo o retrospektivi tridesetogodišnjeg rada, već smo se trudili da prikažemo svu složenost Vurmovog opusa, u svim medijima u kojima aktivno stvara, od prvih radova, iz devedesetih, do danas. Postavku će, ipak, prevashodno činiti njegovi ikonički skulptorski radovi, kao što su jednominutne skulpture (One Minute Sculptures), koje su mu donele svetsku slavu.

Biće tu i drugih, širkoj publici prepoznatljivih dela, poput "Debele kuće", "Uzane kuće", "Debelog automobila", kao i onih sa kojima je učestvovao na Bijenalu u Veneciji, u paviljonu Austrije, 2017. godine.

- U Beogradu će, prvi put u globalnom smislu, predstaviti i novu produkciju - dodaje kustoskinja izložbe.

Ervin Vurm, Foto Rafaela Proell

- Specijalno za MSU napraviće i radove u glini, koje zove performativnim skulpturama, a njima će predstaviti neke od najznačajnijih modernističkih građevina u Beogradu. Ova dela će zahtevati i interakciju sa publikom.

Kao neizostavan deo Vurmovog umetničkog rečnika, postavku koja će trajati od 7. aprila do 9. avgusta, činiće i fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike.

- Povodom ove izložbe umetnik se prvi put upoznaje sa našim gradom, institucijama, ljudima - priča direktorka MSU.

- Veoma je inspirisan, jer izložba ima veliki značaj i obim i za njega samog, doživljava je kao svoj najznačajniji projekat ove godine. Mnogo energije i sopstvene produkcije i novca uložio je u postavku. Naši budžeti su skromni, ali uz pomoć nekih austrijskih firmi iz Srbije, Vurmovu izložbu ćemo otvoriti u punom svetlu i sjaju.

Foto Tanjug

PRIJATELjSTVO I NAKLONOST

ODUŠEVLjENA sam lakoćom sa kojom komuniciramo, veoma je naklonjen našoj instituciji - otkriva direktorka MSU.

- Svestan je svih teškoća sa kojima se suočavamo i izuzetno je predusretljiv. Pozitivno sam iznenađena time što je ovaj umetnik svetskog glasa, koji bi mogao da ima mnogo zahteva, zapravo prema nama veoma prijateljski nastrojen, što olakšava ceo posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a