ULUS RASPISAO NOVE IZBORE: Pre isteka mandata Upravni odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije najavio skupštinu za 27. mart

M. A. K.

25. 02. 2022. u 10:13

UPRAVNI odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije, znatno pre isteka mandata, dobijenog krajem 2019. (na skupštini koja je imala gotovo rekordnu "izlaznost" od 180 članova koji su za njih glasali) odlučio je da zakaže nove izbore za 27. mart.

УЛУС РАСПИСАО НОВЕ ИЗБОРЕ: Пре истека мандата Управни одбор Удружења ликовних уметника Србије најавио скупштину за 27. март

Foto Z. Jovanović

Kako je to na konferenciji za novinare u UP "Cvijeta Zuzorić" objasnio Vojislav Klačar, član UO, zbog pandemijskih uslova, redovne skupštine, propisane Statutom, nisu održavane, uprkos tri pokušaja jesenas, pa je skup zakazan 29. decembra, na inicijativu nezadovoljnih članova, koji se tada nisu slagali da se kvorum obezbedi uz pomoć "Zum" platforme. Ista grupa je, potom pokušala da 12. februara održi svoju vanrednu skupštinu, u opštini Stari grad, na kojoj je bilo 75 članova.

- UO je konstatovao da je to jedan ozbiljan broj nezadovoljnog članstva i da je na nama da nađemo rešenje i zajedno organizujemo skupštinu - nastavio je Klačar, dodajući da je odmah formiran tim i sa nezadovoljnim članovima su održana dva sastanka. - Pomislili smo da je dogovor moguć.

Prošle subote su, međutim, nezadovoljni održali još jedan skup u "Cvijeti Zuzorić", na kome ih je bilo 95 (što im je obezbedilo kvorum), ali prema oceni Klačara, ni on nije bio legalan, kao ni prethodni. Prema Statutu ULUS-a, naglasio je, skupština se zakazuje na zahtev pet odsto članstva, odnosno potrebno je oko 140 potpisa, jer udruženje broji 2.800 umetnika.

- U smislu legalnosti, računamo kao da se ni jedan od ova dva skupa nije dogodio. S druge strane, razumeli smo njihove zahteve, shvatili šta nam zameraju i zakazali smo izbornu skupštinu. Otvoreni smo za dijalog o dobrim i lošim stvarima koje smo uradili za ovo Udruženje - istakao je Klačar ispred UO.

ANGAŽOVAĆE TIM ADVOKATA

NA konferenciji Vladan Jeremić, ispred odbora Slikarske sekcije ULUS-a, rekao je da će zbog neistinitih optužbi, koje su u javnosti izneli nezadovoljni članovi, ULUS angažovati tim advokata. O problemima sa kojima se u poslednje vreme susreće Udruženje (od nerešenog statusa svojih izlagačkih prostora, do poražavajuće činjenice da 93 odsto članova nema atelje) govorila je Milica Ružičić, članica UO, dok je Danilo Prnjat, ispred Umetničkog saveta izneo činjenice o niz uspešnih poteza i akcija ULUS-a u prethodonom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)