OTVARA SE LEGAT CECE BOJKOVIĆ: Poznata glumica potpisala ugovor sa Udruženjem Adligat

V.C.S.

14. 02. 2022. u 13:55

ČUVENA filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana Ceca Bojković rešila je da pokloni svoju umetničku zaostavštinu Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

ОТВАРА СЕ ЛЕГАТ ЦЕЦЕ БОЈКОВИЋ: Позната глумица потписала уговор са Удружењем Адлигат

Udruženje Adligat

Poklon će, kako su najavili u Adligatu, obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, ali i izabrane komade nameštaja iz stana slavne glumice.

Svetlana Bojković je ostvarila veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, među kojima su i one u filmovima "Pas koji je voleo vozove", "Neka druga žena", "Halo taksi", "Zona Zamfirova" ili tv serijama "Otpisani", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago"...

Karijeru je započela 1967. godine, filmom "Jednog dana moj Jamele". Tokom devedesetih godina bila je najveća domaća TV zvezda zahvaljujući ulogama u izuzetno popularnim TV serijama Siniše Pavića, najpre kao Emilija Popadić u "Boljem životu", pa kao sestra Antonija u "Srećnim ljudima" i kao Valerija Gavrilović u "Porodičnom blagu".

Dobitnica je gotovo svih važnijih glumačkih nagrada i one će se naći u njenom legatu, u Udruženju Adligat. Između ostalog, prva je dobitnica nagrade Velika Žanka, a dobila je i nagrade Dobričin prsten, Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Nušićevu nagradu, Statuetu Joakim Vujić, Oktobarsku nagradu grada Beograda za razvoj umetnosti, Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli, dve Statuete Ćuran, Sterijine nagrade...

- Porodici Adligata sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture. Pod krovom Udruženja otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, a Udruženje Adligat formira poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića i mnogih drugih. Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana - rekao je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović