TREĆI BEOGRADSKI FESTIVAL MOZAIKA: U Kući legata oko sto dela iz Srbije i inostranstva

V.V.S.

18. 01. 2022. u 13:53

BEOGRADSKI festival mozaika održava se treći put održava u Beogradu, od 18. januara do 19.februara u Kući legata. Ove godine biće prikazano više od sto dela 84 autora iz Srbije i inostranstva. Poseban akcenat stavljen na mozaičku scenu Austrije i Bugarske. Kada je o stvaraocima iz Srbije reč, do sada su predstavljne sve tendencije i pravci, kao i svi značajniji autori. Takođe je na prethodnim sazivima održan omaž našim velikim mozaičarima Snežani Marinković i Borislavu Nježiću.

ТРЕЋИ БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ МОЗАИКА: У Кући легата око сто дела из Србије и иностранства

Radmila Dragićević: "Bez naziva"

Tokom trajanja Festivala održavaće se radionica mozaika ateljea "Kamen i lom", tako da posetioci mogu i sami oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici, kao što će moći i da se upoznaju sa savremenim materijalima za izradu mozaika.

U pratećem programu, svakog utorka i srede, održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske i interesantne stvaraocima u mozaiku (geologija, minerologija, arheologija, matematika), o antičkim mozaicima na tlu Srbije, ali i o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika. Autor i organizator Festivala je Petar Vujošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)