OD SUTRA JE ZVANIČNO: Novi Sad biće proglašen za kulturnu prestonicu Starog kontinenta

S. B.

12. 01. 2022. u 17:47

CEREMONIJA proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom Starog kontinenta, u četvrtak, 13. januara u 18 časova u Srpskom narodnom pozorištu i predstava „Zeniteum :: 2022“, reditelja Dragana Živadinova, istog dana u 20.22 časa na Bulevaru Mihajla Pupina ispred zgrade Banovine, centralni su događaj svečanog otvaranja godine Evropske prestonice kulture.

ОД СУТРА ЈЕ ЗВАНИЧНО: Нови Сад биће проглашен за културну престоницу Старог континента

V.Veličković

Čitava manifestacija, kako organizatori ističu, koja na impresivan način objedinjuje nekoliko umetničkih izraza i tradicija, slavi velika imena srpske nauke, Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića, proteći će u okviru „Dočeka 7530.“ i u slavu tradicionalnog „srpskog narodnog” računanja vremena kao i julijanskog kalendara po kome se pravoslavna Nova godina dočekuje 13. januara.

Svečanost u Srpskoj Atini obeležiće i velika, nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M od 18 časova, kao i koncerti na nekoliko lokacija u gradu a publika će dešavanja moći da prati i u prenosu uživo na Drugom programu RTS i Prvom programu RTV Vojvodina.

Organizatori posebno ističu da su svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni trenutnim epidemiološkim merama, i da će kontrole tih mera biti pooštrene.

- Od samog početka kapaciteti su bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja. Fondacija je stoga kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 časova ili PCR test ne stariji od 72 časa- ističu organizatori i naglašavaju da je na samom događaju neophodno nošenje zaštitnih maski i održavanje distance.

Koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra koji je bio planiran za 13. januar u Sali NIS-a, odložen je zbog bolesti pevačice, ali je planiran tokom godine u okviru programa Evropske prestonice kulture.

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ

MILOŠ Vučević, novosadski gradonačelnik, potvrdio je da je u saradnji sa Fondacijom NS EPK, zbog epidemiološke situacije, redukovan broj događaja i gostiju.

- Broj posetilaca u salama biće 50 odsto prisutnosti a broj koncerata smanjen je sa 40 na nekih petnaestak- kaže Vučević.- Predstavljamo kulturu svih naroda koji žive ovde, mi smo Eropa u malom, o čemu svodiči broj crkava i činjenica da sve pišemo na pet jezika i tako zajedno živimo vekovima na ponos svih nas i za primer drugima. Dolaze nam u goste gradonačelnici Burse, Rijeke, Temišvara, Banjaluke, Budve, Gorice … što je još jedna lepa prilika da predstavimo naš grad- rekao je Vučević.

BESPLATNI TESTOVI

Za sve posetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje 13. januara na dve lokacije, u centru Novog Sada, na Trgu Slobode, od 12 do 23 časa i u prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar Cara Lazara 67) od 12 do 23 časa.

BONUS VIDEO - ZA DVE NEDELjE EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Prošetajte sa nama ulicama Novog Sada uoči 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja