SREĆNA NOVA UZ CRVENI KIOSK: Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, o novim planovima i kolekcijama

M. KRALj

18. 12. 2021. u 12:00

NUKLEUS buduće Zbirke industrijskog dizajna Muzeja grada Beograda čine predmeti pronađeni u Sava centru pre nego što je počela njegova rekonstrukcija.

СРЕЋНА НОВА УЗ ЦРВЕНИ КИОСК: Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, о новим плановима и колекцијама

Jelena Medaković, Foto Tanjug

- Beograd je bio moderan u svakoj fazi svog razvoja, ali se šezdesetih godina prošlog veka razvijao izuzetnom brzinom, pa su se u nardene dve decenije, na polju industrijskog dizajna, ovde dešavale stvari vredne svetske pažnje - objašnjava Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, potrbu za stvaranjem jedne ovakve kolekcije.

- Još tragamo za tim predmetima, ali smo imali sreće da u Sava centru, uz onaj koji već imamo, nađemo još jedan kiosk Saše Janeza Mahtiga. Inače, mnogo toga što je projektant profesor Stojan Maksimović, naručivao za enterijer Sava centra, može se smatrati remek-delom industrijskog dizajna.

Posle Njujorka, gde se na Tajms skveru, iz jednog takvog crvenog kioska pušta muzika, i Londona, gde se u Kovent gardenu, tu prodaju pokloni, objekat u kome su se "krčkale" viršle i kobasice i koji je bio zaštitni znak Beograda, vratiće se na naše ulice.

- Spremamo se da ga iznesemo za Novu godinu, samo čekamo saglasnost grada i lokaciju gde ćemo ga staviti - ističe sagovornica.

- Žao mi je što nismo mi bili prvi, već treći grad koji će ga predstaviti u okviru novogodišnje proslave.

Javnost se letos podigla na noge, kada je Muzej grada Beograda, upozorio da će umetnička zbirka "Jugoeksporta", u stečaju, biti rasparčana na aukciji. Za pomoć su se obratili minsitarki kulture Maji Gojković i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, i otkupili dela najvažnijih naših autora 20. veka.

Taj događaj otvorio je nanovo polemiku o dugogodišnjem problemu ovdašnje kulture: sa firmama u stečaju, "na bubanj" su išle i vredne kolekcije. Po nalogu ministarke Gojković, Narodni muzej je formirao radnu grupu stručnjaka, koja obilazili preduzeća u stečaju.

- Locirano je 2.400 dela, a među njima, nažalost, izuzetno mali broj njih mogu da dobiju status kuturnog dobra - otkriva Medakovićeva.

- To navodi na razmišljanje gde su sve one slike i skulpture iz raznih banaka i po kojoj vrednosti su prodate.

Kao primer kako su se po nedopustvo malim cenama "odlazili" radovi izuzetnih autora, sagovornica navodi upravo aukciju "Jugoeksporta", na kojoj je ulje na platnu Zore Petrović, ponuđeno za samo 600 evra!

- Od 2000. kada su počele privatizacije firmi, ne možemo da sagledamo broj umetničkih dela koja su prošla kroz stečajnu masu - nastavlja Medakovićeva.

- Ona su često bila vrednija i od samih objekata, mašina i automobila koji su se zatekli u tim firmama.

BRIGA Muzej Ive Andrića, Foto I. Marinković

U sklopu kulturne institucije na čijem je čelu Medakovićeva, je i Muzej Ive Andrića, koji je upravo obnovljen. Rekonstruisanu stalnu postavku, prate i virtuelne, 3D ture, vezane za piščev boravak u Travniku i Sokobanji.

- Nažalost, u vremenu iza nas nije se vodilo mnogo računa o tome da velika kolekcija analognih fotografija ne bude dugo izložena svetlu, što je ugrozilo - tvrdi Medakovićeva.

- Nabavili smo zato specijalne mračne fioke za njihovo čuvanje, gde se svetlo pali samo pri pregledanju. Imaju i poseban elektronski uređaj, koji prati vreme tokom koga su izložene svetlu. Kada se premaši limit od 90 sati godišnje, sklanjaju se u mračnu komoru, a na postavku se stavljaju nove fotografije. Insistiramo na tome da svaki originalni eksponat mora da ostane u perfektnom stanju.

Crveni kiosk, Foto Muzej grada Beograda

UVERAVANjA OD VOJSKE SRBIJE

IMAMO uveravanja od Vojske Srbije da će štamparija do kraja januara biti iseljena iz Resavske - kaže direktorka muzeja koga čeka rekonstrukcija centalne zgrade.

- Ali, ni muzej nije iselio svoje depoe, što je u obavezi pre nego što otpočnu radovi. Stalno pričamo o Vojsci, a zaboravljamo da tamo postoji 3.500 kvadrata naših depoa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati