ŠUMANOVIĆ CELOM SVETU DOSTUPAN: Digitalizovan deo bogate umetničke kolekcije Galerije Matice srpske

J. SIMIĆ

10. 12. 2021. u 09:24

ZAHVALjUJUĆI modernim tehnologijama, skicenblok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka digitalizovani su u formi FlipBook aplikacije, a neka od najreprezentativnijih dela bogate umetničke kolekcije Galerije Matice srpske u Novom Sadu koja su pohranjena u depou, preneta su u virtuelnu stvarnost i sada su kao "virtuelni depo" dostupna svim poklonicima umetnosti.

ШУМАНОВИЋ ЦЕЛОМ СВЕТУ ДОСТУПАН: Дигитализован део богате уметничке колекције Галерије Матице српске

Foto N. Karlić i GMS

Ovaj poduhvat simbolično nazvan DigitArt obuhvata eksponate koji do sada nisu javno predstavljani, a realizovan je pomoću vredne opreme koju je OTP banka Srbija donirala Galeriji Matice srpske, kao i uz ekspertsku podršku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski kazala je u četvrtak novinarima da je OTP banka pouzdan partner te će naredne godine digitalizacija umetničkih dela iz fonda ove naše nacionalne galerije biti nastavljena.

- U velikim muzejima i galerijama svega pet do 10 odsto fondova izloženo je u stalnim postavkama, a sva ostala umetnička dela su u depoima. U tom smislu nove tehnologije su dragocene u nastojanju da taj, nedostupan deo našeg blaga predstavimo publici. Nastojaćemo da kroz partnerstvo sa Fakultetom tehničkih nauka i OTP bankom što više dela učinimo dostupnim publici - kazala je upravnica GMS.

Direktorka za komunikaciju i odnose s javnošću u OTP banci Milena Mićanović, istakla je da oživljavanje i po prvi put predstavljanje dela iz bogate kolekcije GMS pomoću novih tehnologija predstavlja izazov, ali i veliku čast.

- Želimo da umetnost učinimo živom i dostupnom velikom broju ljudi, što je najveća vrednost ovog partnerstva. Pre više od pet godina započeli smo saradnju sa Galerijom kroz projekat "Odgovorno u kulturi" i ponosni smo što je ona plodonosna i što se iz godine u godinu nadograđuje novim idejama. Da podsetim, u 2019. godini je zahvaljujući našoj donaciji predstavljena jedinstvena, interaktivna, 3D postavka ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara Teodora Kračuna - rekla je Mićanovićeva.

Eksperti novosadskog FTN-a predvođeni prof. dr Ratkom Obradovićem, u digitalizovanju ove izložbe prvi put su koristili tehnologiju koja podrazumeva softvere za kretanje kompjuterskih igrica.

Fotografije eksponata GMS pohranili su u virtuelni 3D oblik sa pokretnim panoima koji pomoću "miša" mogu "izvući" sliku iz virtuelnog deopoa, pogledati je i potom vratiti natrag. Umetnički doživljaj ovakvog tipa desetak mladih stručnjaka priprema mesec dana.

BOGATA KOLEKCIJA

SKICENBLOK Save Šumanovića iz 1917-1921, u kojem je 14 crteža olovkom i tušem i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka, među kojima su Hristofor Žefarović, Zaharije Orfelin, Zaharije Petrović, Jovan Četirević Grabovan, od 2023. postaće deo stalne postavke Galerije, a od januara 2022. godine uz pomoć VR naočara biće moguć i ulazak u virtuelni svet depoa Galerije, koja poseduje jednu jedne od najbogatijih kolekcija ove vrste u našoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a