GODIŠNJICA USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I MEKSIKA: Promocija romana Karlosa Fuentesa u NBS

D. B. M.

05. 12. 2021. u 13:56

ROMAN "Godine s Laurom Dijas" Karlosa Fuentesa, u izdanju "Alademske knjige", biće predstavljen u utorak u Narodnoj biblioteci Srbije. Događaj se organizuje povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.

ГОДИШЊИЦА УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И МЕКСИКА: Промоција романа Карлоса Фуентеса у НБС

FOTO: Promo

Goste će pozdraviti dr Vladimir Pištalo, upravnik  Narodne biblioteke Srbije, Karlos Isaur Feliks Korona, ambasador Meksika u Beogradu i Bora Babić, direktorka "Akademske knjige", dok će o knjizi govoriti: prof. dr Dalibor Soldatić i doc. dr Bojana Kovačević Petrović, prevodilac. 

Karlos Fuentes (1928−2012) jedan je od najznačajnih pisaca savremene meksičke i svetske književnosti. Autor je romana: "Smrt Artemija Kruza"," Terra Nostra", "Stari Gringo" , "Dijana ili usamljena boginja lova".. . Rođen je u Panami, u porodici diplomata. Detinjstvo je proveo u mnogim latinoameričkim prestonicama, kao i u Vašingtonu (1934−1940), gde je nastavio školovanje i savladao engleski jezik, što će mu kasnije pomoći da i sam započne diplomatsku karijeru. Postaće i predavač na nekim od najuglednijih svetskih univerziteta – Harvardu, Prinstonu, Kembridžu, Kolumbiji, Kornelu.

Kao osvedočeni socijalista, bio je naklonjen zapatistima, podržavao je Kubansku revoluciju i Kastra, zatim i sandinistički pokret u Nikaragvi. To će biti uzrok razlaza sa svojim bliskim prijateljem, nobelovcem Oktavijom Pazom. Zbog suprotstavljanja američkoj intervencionističkoj politici, zabranjen mu je ulazak u SAD. Luis Bunjuel i Čarls Stjuart Majls takođe su bili njegovi bliski prijatelji.

Fuentesova dela prevedena su na 24 jezika, pa ne čudi što danas zauzima jedno od počasnih mesta u panteonu nacionalnih pisaca Meksika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)