KO ĆE DO KRAJA DA ISPOŠTUJE DATU REČ? Druga sezona serije "Besa", od večeras, na Superstar TV, a od 1. decembra i na Prvoj

J. BANjANIN

27. 11. 2021. u 09:51

PRIČA o porodici i značaju date reči, prikazana u prvoj sezoni triler drame "Besa", okupila je pred malim ekranima milionsko gledalište.

КО ЋЕ ДО КРАЈА ДА ИСПОШТУЈЕ ДАТУ РЕЧ? Друга сезона серије Беса, од вечерас, на Суперстар ТВ, а од 1. децембра и на Првој

Miloš Timotijević, Foto Sergej Radović

Novi zaplet u deset epizoda pratićemo od večeras, vikendom, u 21.00 na Superstar TV i od 1. decembra, sredom, u 22.00 na Prvaoj TV.

U nastavku produkcije "Telekom Srbija", "Adrenalin" i Red Planet Pictures najavljuju mnogo iznenađenja, obrta i akcije. Autori druge sezone su britanski scenarista Toni Džordan i Igor Stoimenov. Predvođeni Stoimenovim, scenario su pisali i Mladen Matičević, Vuk Ršumović i Dušan Bulić. Režiju potpisuje više reditelja, između ostalih Igor Stoimenov i Nikola Ljuca.

Snimanje drugog dela počelo je krajem prošle godine u Crnoj Gori, a nastavljeno je u Albaniji, Srbiji, Litvaniji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, kao i u Estoniji, gde su zabeleženi opasni kadrovi, koje su "TV novosti" ekskluzivno objavile. Prema rečima Igora Stoimenova, Estonija je dramaturški odgovarala, pošto će neki likovi kao zaštićeni svedoci otići sa ovih prostora u zemlje gde nema naše emigracije.

- Snimanje u Estoniji je verovatno najlepše iskustvo u mom životu. Za sedam dana snimili smo dve teške i brutalne akcione scene, veliki sudar i kadrove ispod vode. U 30 dana snimanja uzeli smo najbolje iz Crne Gore, počev od Ade Bojane, preko solane u Ulcinju, do Boke Kotorske, Rijeke Crnojevića i Cetinja. Mislim da će se sav trud videti već u prvoj epizodi, koja u 60 minuta ima skoro 80 scena iz šest zemalja - naglašava Stoimenov.

Raša Bukvić, Foto Sergej Radović

Prva sezona serije prikazala je priču o Urošu Periću (Radivoje Raša Bukvić), kojem se život menja posle saobraćajne nesreće. Uroš je u sudaru samo povređen, ali devojka koja je poginula ćerka je najvećeg balkanskog narko-bosa Dardana Beriše (Arben Bajraktaraj).

Da bi sačuvao život supruge Marije (Lana Barić), ćerke Une (Milica Gojković) i sina Vidana (Istok Šunter), Uroš pod ucenom postaje ubica. Pronicljivi, posvećeni i ambiciozni inspektori Petrit Koci (Miloš Timotijević) i Divna Dukić (Hana Selimović) prate Uroša u želji da stanu na put Dardanu. Prvi deo se završio dramatično, pitanjem da li je Uroš spreman da spase porodicu i ubije inspektora Petrita.

- U drugoj sezoni nema glavnog junaka, već ih je šest. Osim sudbinama Uroša, Dardana i Petrita, bavićemo se i pričama Luke (Milan Marić), Dritona Beriše (Jon Raci) i Iljira Sokoljija (Tristan Halilaj). Osnovni pokretač radnje je spoj starije generacije, koja se uvek drži onoga što je rečeno, bez obzira na to da li je sa ove ili one strane zakona, i mlađih naraštaja, koji su potpuno u poslu i koje ne zanima ni nacija, ni tradicija, već ih interesuje biznis. Ključ je upravo u tome da li će staro i tradicionalno da pobedi novo i brzo. Pitanje je ko će da ispoštuje besu do kraja - ističe Igor Stoimenov.

Arben Barjaktaraj i Refet Abazi, Foto Adrenalin produkcija

U kratkom ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti" Arben Bajraktaraj objasnio je da je njegov junak Dardan Beriša izgubio ono što je najviše voleo - ćerku i suprugu.

- Dardan je ranjen u telo i dušu. Doživeo je potres u životu i u svom klanu, ali on je pobunjenik i preživeće. Pobuniće se ako je potrebno i protiv same sudbine. Još jedan važan detalj - on veruje. Možda ne u Boga, nego u čast i besu, iako to zvuči arhaično.

Ljubav u njemu je nestala, ali nije umrla. Ima sinove i radiće sve da njihovi životi budu drugačiji. Dardan zna na kojem je putu pao i svestan je da za njega nikad neće biti mira.

Zbog toga ne želi da sinovi krenu tom stazom i radi sve da ih drži dalje od tog pakla. I baš tu leži njegova ranjivost. Nismo ograničeni samo onima koji nas mrze i tlače, već i više onima koje volimo.

JOŠ JEDNA INOSTRANA VERZIJA?

JEDINA domaća serija po kojoj je snimljen rimejk za arapsko govorno područje upravo je "Besa". Arapska verzija, pod imenom "Krvna zakletva", adaptacija je originalne ideje Srđana Šapera, i u deset epizoda prati sudbine Sirijaca i Libanaca. Budući da je prema podacima produkcije privukla stotine miliona gledalaca, "Besa" ima predispozicije da i drugom sezonom izađe van granica Srbije. Trenutno se sa još nekim zemljama pregovara o prodaji prava na snimanje.

GLUMAČKA POJAČANjA IZ SVETA

INTERNACIONALNOJ glumačkoj ekipi iz osam zemalja u drugoj sezoni priključuju se i poznate estonske kolege Gert Raudsep i Hendrik Tompere Džunior Džunior. Milica Zarić će igrati ženu čije se ime često spominjalo u prvoj sezoni, a to je Vera Koci, Petritova ljubav iz mladosti i sadašnja supruga. Pevač Relja Popović, koji je već u Sarajevu dobio nagradu za glavnu mušku ulogu, tumačiće u nastavku lik Igija. Podeli su se pridružili i Florist Bajgora, koji je igrao u seriji "Bande Londona", Katarina Čas, koja je glumila u hit filmu "Vuk sa Vol strita", kao i Gezim Žerka, Ervin Bejleri i Dea Bajaziti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest